Ministri schválili stratégiu podpory elektromobility

NETKY.SK • 9 September 2015, 12:31 • 2 min
Ministri schválili stratégiu podpory elektromobility

BRATISLAVA - Štát chce podporovať elektromobilitu na Slovensku. Vládny kabinet v stredu schválil stratégiu podpory elektromobility.

slovakia

left justify in out

Podľa nej by mohlo v budúcom a v nasledujúcom roku jazdiť po Slovensku od 600 do 4 tisíc hybridných a elektrických vozidiel. Ministerstvo hospodárstva SR (MH) predpokladá, že aj vďaka tejto stratégii by mohlo byť už v roku 2020 na Slovensku od 10 do 25 tisíc hybridných a elektrických áut, podľa toho, či sa naplní konzervatívny alebo optimistický scenár.


Podľa ministerstva hospodárstva, ktoré pripravilo stratégiu podpory elektromobility, ako vhodný mechanizmus systémových nástrojov podpory elektromobility sa javí potreba určenia nepriamej podpory, a to napríklad formou odpustenia niektorých nákladov. "Predstavuje to najtransparentnejší a zároveň administratívne najmenej náročný spôsob finančného stimulovania rozvoja záujmu o elektrické vozidlá a plug in hybridy,“ uviedlo ministerstvo.


Aké náklady by sa mohli pri kúpe elektromobilu odpustiť, však rezort hospodárstva v stratégii nekonkretizoval. "Ide zatiaľ o všeobecný materiál, ktorý popisuje, čo všetko sa dá v rámci podpory elektromobility robiť. Konkrétne opatrenia aj s konkrétnou výškou pomoci, alebo s nejakými motivačnými účinkami bude prijatý v rámci implementácie európskej smernice o alternatívnych palivách niekedy v priebehu budúceho roku,“ povedal po rokovaní vlády štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec.


"Parciálne ciele stratégie, ako aj súbor systémových nástrojov pre podporu a rozvoj elektromobility, ktoré majú len odporúčací charakter, budú rozpracované v súlade s prípravou dokumentu Komplexná stratégia zavádzania alternatívnych palív v Slovenskej republike a jej vplyv na národné hospodárstvo z pohľadu potenciálnych možností a potrieb Slovenskej republiky,“ uviedlo ministerstvo.


Medzi schválené opatrenia napríklad patrí podpora vo forme odpustenia dane z motorového vozidla na zakúpený elektromobil či registračného poplatku. Právnické osoby by si mohli po zavedení opatrení rýchlejšie takéto vozidlo odpísať. "Cieľom je motivovať súkromný sektor investovať do budovania nabíjacej infraštruktúry a elektrických áut," zdôvodnil rezort hospodárstva. Zjednodušiť by sa mal aj administratívny proces pri výstavbe nabíjacej infraštruktúry.


Veľký dôraz pri podpore kúpy elektromobilu chce ministerstvo klásť aj na takzvané zelené obstarávanie, ktoré je definované v zákone o podpore energeticky a environmentálne úsporných motorových vozidiel. "Aplikovaním zásad zeleného obstarávania verejná správa pôjde verejnosti príkladom nielen využívaním obstaraných elektrických automobilov, ale aj celkovým prístupom k obstarávaniu rešpektujúc hospodárnosť a ekologickosť obstarávaných produktov," dodáva ministerstvo hospodárstva. Majitelia elektromobilov by mohli byť vďaka navrhovaným opatreniam zvýhodnení pri vstupe do centier miest či pri parkovaní.


Podľa ministerstva hospodárstva je podpora rozvoja elektromobility na Slovensku veľmi dôležitá. Elektromobilita je totiž okrem automobilového priemyslu mimoriadne dôležitá aj pre ďalšie stránky národného hospodárstva. "Elektromobilita môže z dlhodobého hľadiska pozitívne ovplyvniť vyššie využívanie alternatívnych palív v doprave, čím prispeje k zníženiu závislosti Slovenska od dovozu motorových palív," uzavrelo ministerstvo hospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies