Ministri schválili rozpočet na budúci rok, smeruje do parlamentu

NETKY.SK • 6 Október 2010, 12:02 • 2 min
Ministri schválili rozpočet na budúci rok, smeruje do parlamentu

Ministri schválili rozpočet na budúci rok, smeruje do parlamentu

slovakia

left justify in out

Vláda na svojom dnešnom rokovaní s pripomienkami schválila návrh zákona o štátnom rozpočte na budúci rok, ako aj rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky. Do Národnej rady (NR) SR musí kabinet podľa zákona predložiť rozpočet do 15. októbra.
      Podľa predloženého návrhu z dielne ministerstva financií dosiahnu celkové príjmy štátneho rozpočtu v budúcom roku 13,1 miliardy eur a výdavky 16,9 miliardy eur. Výsledkom by mal byť deficit hospodárenia štátu na úrovni 3,8 miliardy eur.
      Celkový deficit verejnej správy by sa mal v budúcom roku znížiť z tohtoročných 5,1 miliardy eur na 3,4 miliardy eur, a to pri príjmoch 23,3 miliardy eur a výdavkoch 26,7 miliardy eur.
      Schodok verejných financií by mal postupne klesať z tohtoročných 7,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 4,9 % v budúcom roku a 3,8 % v roku 2012. V roku 2013 by sa mal už dostať na úroveň 2,9 % HDP, teda pod 3-% hranicu stanovenú európskymi rozpočtovými pravidlami.
      V snahe znížiť tohtoročný takmer 8-% deficit na 4,9 % v budúcom roku pripravila vláda balík konsolidačných opatrení v celkovej sume 1,75 miliardy eur. Získať ich chce úsporou výdavkov v objeme viac ako 980 miliónov eur a zvýšením príjmov na úrovni 770 miliónov eur.
      "Faktom je, že tento návrh rozpočtu v sebe nesie značné neistoty," pripúšťa v návrhu rezort financií. Tie sú spôsobené výraznými rizikami pri predpokladoch vývoja svetovej ekonomiky, neistou skutočnou výškou deficitu v tomto roku, ako aj dopadom viacerých ozdravných opatrení na príjmy a výdavky verejných financií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies