Ministri rozšíria existujúce sankcie proti Rusku o pol roka

NETKY.SK • 28 Január 2015, 16:41 • 2 min
Ministri rozšíria existujúce sankcie proti Rusku o pol roka

BRUSEL - VEurópska únia pripravila pre ministrov zahraničia návrh na rozšírenie sankcií proti Rusku o šesť mesiacov a plánuje sa aj pridanie nových mien na sankčný zoznam.

slovakia

left justify in out

Ministri zahraničia EÚ zvolali na štvrtok mimoriadny summit, ktorý je odpoveďou na obnovené boje na východe Ukrajiny. Kyjev uvádza, že pri ostreľovaní pobrežného mesta Mariupoľ proruskými separatistami v sobotu zomrelo až 30 civilistov. "Vzhľadom na zhoršujúcu situáciu rada (ministrov zahraničia) súhlasí s predĺžením reštriktívnych opatrení proti osobám a subjektom za ohrozovanie a podkopávanie suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny do septembra 2015," uvádza návrh záverov, ktoré dostala k nahliadnutiu agentúra Reuters.

 

Opatrenia zahŕňajú zmrazovanie majetku a zákazy cestovania pre desiatky Ukrajincov a Rusov od anexie ukrajinského Krymu Moskvou v marci. Ministri tiež požiadajú Európsku komisiu o vypracovanie zoznamu ďalších mien, ktoré by mohli byť postihnuté sankciami. Rozhodnutím o nových ekonomických sankciách sa budú zaoberať až lídri EÚ na summite 12. februára. 

 

Spojené štáty rovnako avizovali, že sú v prípade potreby pripravené sprísniť sankcie proti Rusku. USA tiež poskytli Ukrajine dodatočnú pomoc v objeme 2 mld. eur. Dohodu o úverových garanciách, ktoré majú Kyjevu pomôcť financovať "krátkodobé sociálne výdavky", potvrdili v stredu americký minister financií Jack Lew a jeho ukrajinská rezortná kolegyňa Natalia Jaresková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies