Ministri rozhodnú o kandidátoch na sudcu ESĽP

NETKY.SK • 11 Február 2015, 08:13 • 2 min
Ministri rozhodnú o kandidátoch na sudcu ESĽP

BRATISLAVA - Súdna rada SR predložila na schválenie vláde trojicu záujemcov o post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP).

slovakia

left justify in out

Sudcami v tejto inštitúcii chcú byť Zuzana Dlugošová, ktorá na súde pôsobila v rokoch 2009 až 2013 ako právnička, košický krajský sudca Ladislav Duditš a ústavný právnik a súčasný poradca prezidenta Ján Mazák. Ak vláda kandidátku odsúhlasí, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ju predloží Sekretariátu Poradného panelu expertov ku kandidátom na post sudcu ESĽP a generálnemu tajomníkovi Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Konečné slovo pri výbere sudcov má Parlamentné zhromaždenie Rady Európy. Slovensku Štrasburg už dva zoznamy kandidátov odmietol.

 

Maloletí žiadatelia o azyl, ktorí prídu na Slovensko bez sprievodu rodičov alebo iného zákonného zástupcu, nepôjdu v budúcnosti do tábora pre žiadateľov o azyl. Počas rozhodovania o udelení azylu zostanú v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Umožní im to návrh novely zákona o azyle, ktorý pochádza z dielne ministerstva vnútra a je na programe dnešného rokovania vlády. Ministerstvo vnútra eviduje v posledných rokoch nízky počet maloletých žiadateľov bez sprievodu. V roku 2012 sa začalo konanie o udelenie azylu s takýmito žiadateľmi v piatich prípadoch, v roku 2013 v štyroch prípadoch a v roku 2014 v 11 prípadoch. Novela nanovo upravuje aj rozhodovanie o opakovaných žiadostiach o udelenie azylu. Navrhuje sa v nej skrátiť z jedného roka na deväť mesiacov lehotu, po uplynutí ktorej sa umožní žiadateľom o udelenie azylu prístup na trh práce. 

Minister vnútra Robert Kaliňák predloží aj dva ďalšie materiály. Na základe návrhu zákona o registri adries vznikne nový register, v ktorom majú byť informácie o všetkých adresách aj s presným vyznačením vchodov do budov. Štátna evidencia má popisovať umiestnenie vchodov bytových a nebytových budov, a to aj na mape Slovenska. Úprava má aj veľký význam pre zložky záchranného systému pri záchrane životov, pri ochrane majetku, napríklad v súvislosti s požiarmi či inými udalosťami, uvádza dôvodová správa k návrhu. 

 

Na internete by sa mala na jeseň objaviť webstránka o využívaní peňazí z európskych, nórskych či iných fondov. Takúto úlohu obsahuje návrh akčného plánu Iniciatívy pre otvorené vládnutie na roky 2014 - 2015, ktorú tiež prerokuje kabinet. Webová aplikácia, kde chcú zverejňovať dáta o využívaní fondov a dotácií, by mala byť hotová do konca októbra 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona