Ministri pre zamestnanosť v EÚ prebrali aj nové formy práce

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 15:09 • 2 min
Ministri pre zamestnanosť v EÚ prebrali aj nové formy práce

BRATISLAVA - Digitalizácia a robotizácia majú dva dôležité vplyvy na pracovný trh, a to likvidujú niektoré pracovné miesta a menia kvalifikačné požiadavky na pracovníkov.

slovakia

left justify in out

Povedal to po neformálnom stretnutí ministrov pre zamestnanosť a sociálnu politiku - EPSCO slovenský minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

 

"Podľa štúdie OECD môže byť až 12 percent pracovných miest ohrozených, ale chýbajú isté presné prognózy, jednak na úrovni jednotlivých krajín, aj na úrovni EÚ ako takej. Preto sme sa obrátili na Európsky hospodársky a sociálny výbor, nech pripraví takúto analýzu, aby sme na základe nej vedeli cielene prijímať konkrétne opatrenia," informoval Richter.


Pozitívnym prínosom robotizácie a digitalizácie je vznik nových povolaní. Zo záverov neformálnych rokovaní preto vyplynulo, že je nevyhnutné zaoberať sa kvalitným celoživotným vzdelávaním. Na dvojdňovom stretnutí sa diskutovalo aj o potrebe modernizácie pracovno-právnej legislatívy, ktorá sa týka bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

 

"Treba povedať, že isté návrhy a časové postupy sú v rámci Európskej komisie už na druhý polrok tohto roku naplánované," dodal minister. Richter však upozornil, že neformálne stretnutia nemajú za cieľ prijímať konkrétne legislatívne opatrenia.


Európska komisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssen ocenila diskusie, pričom ich označila za prínosné. Poznamenala, že závery budú podkladmi pre ďalšiu prácu Európskej komisie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies