Ministri odsúhlasili Kažimírov balík zákonov

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 11:35 • 2 min
 Ministri odsúhlasili Kažimírov balík zákonov

BRATISLAVA - Vláda v stredu schválila zmeny ôsmich zákonov, ktoré by podľa ministerstva financií mali podnikateľom znížiť administratívnu záťaž a mali by pomôcť v boji proti daňovým podvodom.

slovakia

left justify in out

Kabinet napríklad schválil zrušenie kolkových známok s účinnosťou od 1. júla 2014. V priebehu budúceho roka by sa tak mali postupne zavádzať nové spôsoby platenia poplatkov. "Pri platbe na príslušnom orgáne bude možné poplatok zaplatiť v hotovosti alebo platobnou kartou prostredníctvom napr. kioskov, ktoré vytlačia potvrdenie o zaplatení poplatku," informovalo ešte v júni ministerstvo financií.

Zmenám sa od začiatku budúceho roka nevyhne ani oblasť medzinárodného zdaňovania, a to v priamych daniach. Rezort financií totiž pripravil zvýšenie už existujúcej sadzby dane vyberanej zrážkou z 19 na 35 % a zabezpečenie dane pri platbách plynúcich daňovníkom z krajín, s ktorými nemá Slovensko uzavretú zmluvu o zamedzení dvojakého zdanenia. Taktiež by sa malo zjednodušiť poukazovanie 2 % podielu zaplatenej dane zamestnancami. 

Balík vládou schválených legislatívnych zmien obsahuje aj opatrenia, ktoré by mali pomôcť v boji proti daňovým podvodom. Ako jedno z najperspektívnejších opatrení rezort financií uvádza zavedenie tzv. kontrolného výkazu pri dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorý by mal priniesť efektívnejšiu a rýchlejšiu kontrolu daňových subjektov. Ministerstvo financií chce krížovou kontrolou faktúr podnikateľa s jeho obchodným partnerom potlačiť daňové podvodné aktivity. Mali by sa tak odhaliť karuselové podvody, machinácie s faktúrami, či monitorovať rizikoví platitelia dane. Termín účinnosti sa oproti pôvodnému zámeru posúva z 1. októbra 2014 na 1. január 2014. 

Súčasťou pripravených zmien je aj úprava zákona o používaní registračnej pokladnice, kde rezort financií navrhol sprísnenia s cieľom eliminovať krátenie prijatých tržieb. Podnikatelia by mali byť povinní umožniť kontrolným orgánom prístup k uloženým údajom, či predkladať kontrolné záznamy. S novelou však nesúhlasí opozičná SDKÚ-DS, podľa ktorej ak podnikateľský subjekt neuvedie výnosy do pokladnice, pre kontrolné orgány ostanú naďalej neviditeľné. "Zákon vyvolá u podnikateľov zbytočné náklady, čo po zvyšovaní ostatných nákladov, osobitne daní, odvodov a poplatkov, prispieva k ďalšiemu zhoršovaniu podnikateľského prostredia na Slovensku,“ uviedol Ivan Štefanec, podpredseda strany. Túto novelu spolu s novelou zákona o DPH kabinet schválil s pripomienkami. 

Od začiatku nasledujúceho roka by sa mala aj zefektívniť daňová správa. Zmeny boli vládou odsúhlasené aj v oblasti spotrebných daní, konkrétne v zákone o minerálnom oleji. Administratívna záťaž by sa mala znížiť aj v oblasti spotrebnej dane z elektriny, uhlia a zemného plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies