Ministri odobrili zákon o eGovernmente

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 14:38 • 2 min
Ministri odobrili zákon o eGovernmente

BRATISLAVA - Spôsob výkonu verejnej moci v elektronickej podobe má všeobecnú právnu úpravu. Vláda totiž na štvrtkovom rokovaní schválila návrh zákona o eGovernmente.

slovakia

left justify in out

"Podstatou návrhu je kodifikácia elektronickej komunikácie ako nosnej formy komunikácie s verejnou mocou i samotnej verejnej moci medzi sebou tak, aby sa komunikačné procesy zjednodušili, zrýchlili, sprehľadnili, zjednotili a aby sa zvýšila bezpečnosť tejto komunikácie," uvádza predkladacia správa.

Zákon nastavuje základný rámec komunikácie občanov a firiem so štátom. "Pre každý štátny orgán zavádza povinnosť prijať od občana podanie alebo žiadosť v elektronickej podobe," povedal Peter Pellegrini, štátny tajomník Ministerstva financií SR (MF) na jarnej konferencii ITAPA 2013. Štátna inštitúcia bude podľa jeho slov musieť občanovi či firme v elektronickej podobe na ich žiadosť aj odpovedať. Nepôjde pri tom len o emailovú komunikáciu, občan bude môcť elektronickou cestou dostať aj úradné rozhodnutie do svojej osobnej schránky. "Samozrejme, takto sa nebude diať ihneď po nadobudnutí účinnosti zákona. Je tam prechodné obdobie tri roky, aby sa štátne orgány mali čas pripraviť," dodal Pellegrini. To však podľa jeho slov neznamená, že niektoré úrady nezačnú spomínaným spôsobom komunikovať skôr. 

Súčasná legislatíva je podľa MF rozdelená medzi desiatky predpisov jednotlivých rezortov. Týmto návrhom by sa mala vytvoriť zastrešujúca platforma pre všetky elektronické služby. Návrh zákona taktiež obsahuje úpravu nových pojmov, ktoré nie sú definované v dnešnom práve a sú pre plnohodnotný výkon verejnej moci v elektronickej podobe nevyhnutné. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. októbra 2013. 

Vláda schválila aj návrh novely zákona o štátnom podniku. Novela upravuje výmaz štátneho podniku z obchodného registra po zrušení alebo skončení konkurzu. "Návrhom zákona sa zjednocuje postup súdu pri výmaze štátneho podniku z obchodného registra s ustanoveniami Obchodného zákonníka v prípadoch, kedy štátnemu podniku nezostal žiaden majetok alebo konkurzné konanie bolo zastavené, alebo ak bol konkurz zrušený z dôvodu, že jeho majetok nepostačuje na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty," uvádza ministerstvo hospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies