Ministri odmietli návrh prezidenta Zemana, aby ľudia museli povinne voliť

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 08:56 • 2 min
Ministri odmietli návrh prezidenta Zemana, aby ľudia museli povinne voliť

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman narazil u členov vlády na nesúhlas s nápadom, že by ľudia mali povinne chodiť na voľby.

slovakia

left justify in out

"Aby chodili povinne, to už sme tu mali kedysi dávno. To asi nie je dobrý nápad," uviedol šéf hnutia ANO a minister financií Andrej Babiš. Povinné voľby odmietli aj premiér Bohuslav Sobotka a minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.
      

"To, že ľudia nechodia do volieb, je dôsledok politiky, ktorú tu vidíme od revolúcie. Ľudia sú znechutení, neveria politikom a majú s nimi zlé skúsenosti," vyhlásil Babiš.
      

Premiér Sobotka uviedol, že každý by si želal čo najvyššiu účasť voličov na hlasovaniach - podľa jeho slov sa to však nemôže zariadiť tak, že sa účasť nariadi občanom vo forme zákona a že sa budú dokonca za neúčasť vyberať pokuty. Podľa Sobotku je dôležité, aby politici predkladali ľuďom také témy, ktoré budú dostatočne aktuálne a zaujímavé, takže vyvolajú u občanov prirodzený záujem o dianie v politike. "Je dôležité, aby politika ľudí neznechucovala," zdôraznil Sobotka.
      

K myšlienke povinnej volebnej účasti sa prezident Zeman prihlásil v rozhovore pre think-tank Európske hodnoty. Uviedol, že je to jeho dlhodobá idea. "Samozrejme, že ju za svojho života nikomu nevnútim, ale keď umriem, začne sa o tom uvažovať," vyhlásil Zeman v rozhovore a poukázal na to, že povinná volebná účasť dnes existuje v Belgicku, Luxembursku, Austrálii a že existovala za prvej Československej republiky.
      

Zeman uviedol, že v Belgicku je vďaka tomu volebná účasť 90 percent a zvyšných desať percent zaplatí "nejakú miernu" pokutu do štátneho rozpočtu za svoju neúčasť. "Ale ako som už povedal, je to dlhodobý sen. Teraz mám 70 rokov, umriem zhruba v 85 rokoch, takže o 15 rokov sa o tom začne vážne diskutovať," vyhlásil prezident, ktorého citoval web iDNES.cz.
      

U ministrov sa v pondelok Zeman dočkal jednoznačného odmietnutia.
      

"Zažil som voľby socialistické, ktoré mali účasť 97 percent, a v tom čase som si už hovoril, že keby bola normálna, slobodná spoločnosť, tak keby bola účasť na voľbách okolo 60 percent, pokladal by som to za normálne," povedal šéf českej diplomacie Zaorálek.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona