Ministri obrany V4 sa dohodli na akčnom pláne

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 14:44 • 2 min
Ministri obrany V4 sa dohodli na akčnom pláne

TOMÁŠOV – Ministri obrany krajín Visegrádskej štvorky (V4) sa dnes na spoločnom rokovaní zhodli na akčnom pláne obrany V4 a na obrannom plánovaní stratégie V4 pre oblasť výcviku a spoločných cvičení.

slovakia

left justify in out

Takisto informovali o pripravovanej skupine „Battle Group“ a hovorili o možnostiach cezhraničnej spolupráce, takzvanom cross-border. Ministri o výsledkoch rokovania informovali na spoločnej tlačovej konferencii.

 

Spoločná bojová jednotka bude podľa českého ministra obrany Martina Stropnického pôsobiť od roku 2016 a na jeseň tohto roku ju čaká certifikačné cvičenie. Ako informoval šéf slovenského rezortu obrany Martin Glváč, Slovensko v nej bude mať približne 560 príslušníkov. Budú ju tvoriť príslušníci radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO), mechanizovanej brigády, ale aj zdravotníci a vojenskí policajti. Maďari ako vedúca krajina projektu chcú prispieť 700 príslušníkmi, povedal minister obrany Maďarska Csaba Hende. 

 

Projekt Spoločné nebo, o ktorom ministri na rokovaní hovorili, začalo Slovensko a Česká republika pripravovať po spoločnom zasadnutí slovenskej a českej vlády v roku 2014. „Dnes sme legislatívne pripravení na spoločné doprevádzanie lietadiel cez hranice,“ povedal Glváč. Podľa jeho slov cezhraničnú spoluprácu chcú zaviesť aj na úrovni V4. Pripúšťa však, že to „určite ešte chvíľu potrvá“. Aby cezhraničná spolupráca na úrovni V4 mohla fungovať, treba zosúladiť legislatívu, zabezpečiť logistiku či vybudovať základne. 

 

Ako Stropnický povedal na tlačovej konferencii, Česká republika, ktorá v júli preberie predsedníctvo vo V4 po Slovensku, chce v témach obrany úzko spolupracovať s ostatnými krajinami visegrádu. Podľa ministrov podobné aktivity ako spoločné rokovania a dohody ministrov členských krajín V4 dokazujú, že V4 je dynamická skupina a nie formálne zoskupenie. 

 

Ako upozornil poľský minister obrany Tomasz Siemoniak, v roku 2016 sa bude vo Varšave konať summit NATO. Očakáva, že krajiny V4 využijú príležitosť a budú sa podieľať na spoločnej príprave a organizácií. Podľa poľského šéfa obrany je potrebné využiť príležitosť, keďže summit sa koná v stredoeurópskom regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies