Ministri obrany Peter Gajdoš a István Simicskó hovorili o pláne postupnej reakcie NATO

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 18:05 • 2 min
Ministri obrany Peter Gajdoš a István Simicskó hovorili o pláne postupnej reakcie NATO

BRATISLAVA - Bilaterálna spolupráca, plán postupnej reakcie NATO i spojenectvo v rámci Severoatlantickej aliancie, Európskej únie aj Vyšehradskej štvorky boli témami, ktoré dnes prerokovali minister obrany SR Peter Gajdoš s maďarským ministrom obrany Istvánom Simicskóm.

slovakia

left justify in out

Ministri sa na pôde maďarského rezortu obrany zhodli sa na tom, že spolupráca na regionálnej úrovni je posolstvom a inšpiráciou pre širšie spoločenstvo. Agentúru SITA o stretnutí informovala hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Danka Capáková s tým, že témou rokovaní bol tiež boj proti terorizmu, ktorý patrí v súčasnosti medzi priority tak na domácej pôde oboch krajín, ako aj v Severoatlantickej aliancii. Ako ďalej dodala, o tejto téme, ako aj o národných plánoch na zvýšenie obranných výdavkov budú diskutovať na májovom samite NATO, kde v prípade úspešného prijatia počítajú s účasťou Čiernej Hory ako nového členského štátu.

 

„Maďarského ministra Simicskóa som ubezpečil, že Slovenská republika podporuje vstup Čiernej Hory do Aliancie. Verím, že tak ako pre Slovensko, tak aj pre Maďarsko je stabilná bezpečnostná situácia na Balkáne nesmierne dôležitá a tento krok prispeje k posilneniu krehkého mieru v regióne,“ povedal minister Peter Gajdoš.

Šéfovia rezortov obrany diskutovali aj o probléme migrácie. „Migrácia predstavuje veľmi vážne nebezpečenstvo. My musíme chrániť našich občanov,“ zdôraznil minister Simicskó, ktorý na stretnutí informoval aj o zámere maďarského rezortu obrany zvýšiť počet svojich vojakov v Iraku na 200 a predĺžiť mandát do konca roka 2019. Minister Gajdoš informoval svojho maďarského partnera aj o pilotnom projekte aktívnych záloh na Slovensku, ako aj o dobrovoľnej vojenskej príprave, do ktorej sa už môžu záujemcovia prihlásiť na regrutačných skupinách. V rámci vyšehradskej spolupráce obaja ministri vyjadrili spokojnosť s pokračovaním diskusií o spoločnej bojovej skupine Európskej únie, ktorá by mala byť v pohotovosti v roku 2019. Tá je stále považovaná za vlajkový projekt štátov V4 s otvorenou otázkou nasadenia.

Danka Capáková tiež uviedla, že slovensko-maďarská vojenská spolupráca sa momentálne sústreďuje na dohodu o spoločnej ochrane vzdušného priestoru, ktorá už funguje s Českou republikou a je ďalším krokom k spoločnej dohode krajín V4. Nemenej dôležitá je aj vzájomná účasť slovenských a maďarských vojakov na spoločných cvičeniach, ako bol v minulom roku najmä Slovenský štít 2016. Obaja ministri ocenili ich dlhoročnú spoluprácu v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu, predovšetkým v misii UNFICYP na Cypre, ale tiež v úspešnom projekte TISA, pričom tento rok organizuje cvičenie Blonde Avalanche práve Slovensko. Okrem toho šéf slovenského rezortu obrany ocenil príspevok Maďarska do NFIU.

Počas oficiálnej návštevy Maďarska sa minister Gajdoš stretol aj s ministrom zahraničných vecí a zahraničného obchodu Péterom Szijjartóm. Hovorili spolu o zahraničných operáciách a misiách, ale aj o zámere opäť otvoriť kanceláriu vojenského pridelenca Maďarska v Bratislave, ktorá má byť v prevádzke už o necelé dva mesiace. Jej otvorením sa očakáva zefektívnenie komunikácie, a teda celkové zlepšenie vzájomnej vojenskej spolupráce. Ako uviedol maďarský minister zahraničných vecí, spolupráca v oblasti medzi oboma krajinami je základom vzájomnej bilaterálnej spolupráce, potvrdil to aj šéf slovenského rezortu obrany.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona