Ministri obrany NATO sa dohodli na novom koordinačnom centre v Neapole

NETKY.SK • 16 Február 2017, 09:56 • 2 min
Ministri obrany NATO sa dohodli na novom koordinačnom centre v Neapole

BRUSEL - Druhý a záverečný deň rokovaní ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli je venovaný otázkam boja proti terorizmu a bezpečnostnej situácii na východných a južných hraniciach Severoatlantickej aliancie.

slovakia

left justify in out

Aliancia čelí požiadavkám, aby sa vo vyššej miere zapojila do boja proti terorizmu, najmä proti skupine Islamský štát (IS). Spojené štáty a juhoeurópske krajiny žiadajú dôraznejšiu angažovanosť spojencov v boji proti terorizmu, keďže NATO bolo doteraz len okrajovo zapojené do boja proti IS - poskytovaním logistickej a leteckej podpory v podobe prieskumných lietadiel AWACS pre potreby medzinárodnej koalície bojujúcej v Iraku.

 

Ministri sa v stredu dohodli na zriadení koordinačného centra aliancie v talianskom Neapole, ktoré by malo analyzovať informácie z krajín, ako sú Líbya, Sýria a Irak, odkiaľ prichádzajú alebo sú koordinované teroristické hrozby.

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg potvrdil, že nové centrum sa bude nachádzať na Veliteľstve spojeneckých síl aliancie v Neapole a bude súčasťou reakcie na hrozby z Blízkeho východu a severnej Afriky.

 

"Očakávame, že v tomto centre bude pracovať okolo 100 zamestnancov, ktorí budú posudzovať potenciálne hrozby a budú spolupracovať s partnerskými krajinami a organizáciami," vysvetlil Stoltenberg.

 

Do snáh aliancie lepšie čeliť novým bezpečnostným výzvam patrí aj ochrana proti kybernetickým útokom zvonku, kde chcú spojenci posilniť svoje spôsobilosti na zber informácií, monitorovanie a prieskum. Na tento účel slúžia napríklad lietadlá AWACS, ktoré plnia úlohy včasnej výstrahy. Ich stiahnutie sa predpokladá niekedy okolo roku 2035 a aliancia musí dopredu pripraviť náhradné alternatívy pre tento systém.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies