Ministri obrany NATO odobrili novú štruktúru velenia a pohotovostnú iniciatívu

NETKY.SK • 7 Jún 2018, 20:59 • 2 min
Ministri obrany NATO odobrili novú štruktúru velenia a pohotovostnú iniciatívu

BRUSEL - Ministri obrany 29 členských krajín Severoatlantickej aliancie vo štvrtok na zasadnutí v Bruseli schválili novú štruktúru velenia NATO a odobrili aj plán na zvýšenie pohotovosti vypracovaný Spojenými štátmi. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po skončení prvého kola ministerských rokovaní. Slovensko na nich zastupuje minister obrany Peter Gajdoš.

slovakia

left justify in out

"Súhlasili sme s tým, že naše nové spoločné veliteľstvo pre Atlantický oceán bude v Norfolku v USA a nové veliteľstvo pre rýchle presuny jednotiek a vojenského materiálu v Ulme v Nemecku," potvrdil Stoltenberg túto správu aj na svojom účte na Twitteri.

 

Ministri okrem potvrdenia sídiel pre nové veliteľstvá súhlasili aj s počtom personálu - okolo 1200 osôb bude mať na starosť všetky logistické operácie v prípade akéhokoľvek konfliktu v Európe. Šéf Aliancie ocenil, že ministri obrany sa nepostavili proti pohotovostnej iniciatíve NATO, ktorá vznikla na americkej strane a ktorá má začať platiť do roku 2020. Ide o iniciatívu "štyroch tridsiatok", čo v praxi znamená, že spojenci by v priebehu dvoch rokov mali mať k dispozícii 30 mechanizovaných práporov, 30 leteckých eskadier a 30 bojových plavidiel, ktoré budú schopné nasadenia do 30 dní.

 

"Rozhodli sme sa prijať ďalšie kroky na posilnenie našej spoločnej bezpečnosti a na posilnenie obrany a odstrašenia proti hrozbám z akéhokoľvek smeru," uviedol Stoltenberg počas tlačovej besedy a dodal, že obe prijaté rozhodnutia pomôžu zabezpečiť, aby Aliancia mala "tie správne sily na správnom mieste a v správnom čase".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies