Ministri obrany EÚ prediskutujú spoločnú obranu a spoluprácu s NATO

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 10:20 • 2 min
Ministri obrany EÚ prediskutujú spoločnú obranu a spoluprácu s NATO

Brusel – O stratégii spoločnej európskej obrany a o obrannej spolupráci medzi EÚ a NATO budú dnes v Bruseli rokovať ministri obrany členských štátov EÚ. Zasadnutiu predsedá vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová, ktorá od ministrov očakáva súhlas s koordináciou investícií do obrany na európskej úrovni. Slovensko na zasadnutí zastupuje minister obrany Peter Gajdoš.

slovakia

left justify in out

Ministri vyhodnotia napĺňanie Globálnej stratégie EÚ pre oblasť bezpečnosti a obrany. Budú hovoriť o Spoločnom riadiacom a plánovacom vojenskom stredisku EÚ (MPCC). Na vybudovaní strediska sa dohodli na marcovom zasadnutí. Úlohou strediska bude koordinácia a vedenie výcvikových a poradných vojenských misií Únie. Momentálne má EÚ takéto misie tri v Afrike: v Somálsku, Mali a Konžskej demokratickej republike.

 

Témou zasadnutia bude aj možnosť trvalej obrannej spolupráce medzi členskými štátmi známej pod skratkou PESCO. Tá umožňuje užšiu spoluprácu skupine členov EÚ na princípe dobrovoľnosti. Rovnako budú diskutovať o použití bojových skupín EÚ (Battle Groups).

 

Ďalším bodom bude návrh na každoročné vyhodnocovanie rozpočtu, investícií a výskumu v obrannej oblasti na úrovni členských štátov. Cieľom opatrenia je lepšie a koordinované vynakladanie peňazí na obranu naprieč Úniou. "Očakávam od ministrov podporu lepšieho investovania do obrany, čo je najlepšia cesta k efektívnej európskej obrane," uviedla v tejto súvislosti Mogheriniová.

 

Na pláne je aj diskusia o spolupráci EÚ a NATO, na ktorej sa zúčastní generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Obe organizácie vlani v decembri podpísali deklaráciu obsahujúcu 42 návrhov na posilnenie spolupráce a Únia označila implementáciu dokumentu za svoju politickú prioritu. Presne o týždeň sa v Bruseli uskutoční summit NATO, na ktorý po prvý raz príde aj prezident USA Donald Trump.

 

Počas obeda budú ministri obrany a vnútra spoločne diskutovať o boji proti terorizmu, konkrétne o zlepšení výmeny informácií medzi armádou a policajnými zložkami.

 

Prvýkrát dnes do Bruselu prídu noví francúzski ministri, ktorých v stredu vymenoval do úradu tamojší čerstvý prezident Emmanuel Macron. Ministerkou obrany sa stala europoslankyňa Sylvie Goulardová, ktorá vo funkcii nahradila Jean-Yvesa Le Driana.

 

"Bola som včera v kontakte so Sylvie a Jean-Yvesom. Veľmi ma teší, že môžeme spolupracovať. Je to garancia takého Francúzska, ktoré bude investovať do európskej obrany a silnej EÚ vo svete," komentovala vymenovanie novej ministerky hlava diplomacie EÚ priznávajúc, že sa s Goulardovou poznajú.

 

Mogheriniová poprela, že by proces odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ mal citeľný vplyv na európsku obrannú politiku. "Podiel Veľkej Británie na vojenských operáciách EÚ je len tri až päť percent, a tak vplyv brexitu nebude veľký," uviedla. Dodala, že viacero členských štátov prejavuje zvýšené úsilie posilňovať obrannú integráciu na európskej úrovni.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies