Ministri obrany diskutovali aj o rozvoji európskych obranných spôsobilostí

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 16:14 • 2 min
Ministri obrany diskutovali aj o rozvoji európskych obranných spôsobilostí

BRATISLAVA - Minister obrany Peter Gajdoš sa dnes zúčastnil na neformálnom rokovaní ministrov obrany členských krajín Európskej únie (EÚ) na Malte. Hlavnými témami diskusie boli operácia EUNAVFOR MED Sophia v Stredozemnom mori, Stála štruktúrovaná spolupráca a bojové skupiny EÚ.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, jedným z aktuálnych problémov Európskej únie naďalej zostáva migrácia z afrického kontinentu cez Stredozemné more smerom na sever. Slovenská republika sa aj preto rozhodla prispieť do operácie EUNAVFOR MED Sophia desiatimi vojenskými policajtmi, ich nasadenie je naplánované v auguste tohto roku.

 

Ministri navštívili aj vlajkovú loď operácie Giuseppe Garibaldi, ktorá patrí námorným silám Talianska. V rámci podporných úloh operácie tiež pokračuje výcvik pobrežnej stráže a námorných síl Líbye, na čo únia vyčlenila 900-tisíc eur. Doposiaľ sa podarilo vycvičiť 125 osôb, pričom európske krajiny sú pripravené tento počet zvýšiť, no Líbya zatiaľ neposkytla dostatok kandidátov, informovala ďalej hovorkyňa.

Na základe skúseností z operácií a misií EÚ a NATO sú zrejmé nedostatkové spôsobilosti Európy pre zabezpečenie svojich bezpečnostných a obranných priorít. Stála štruktúrovaná spolupráca (PESCO) má vytvoriť platformu, v ktorej by sa členské štáty EÚ a ich partneri pokúsili odstrániť najpálčivejšie nedostatky v tejto oblasti. Na rokovaní Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredsedníčka Európskej komisie Federica Mogherini informovala ministrov o pokroku pri kreovaní tejto iniciatívy.

 

„Oceňujeme každý návrh smerujúci k rozvoju obranných spôsobilostí rešpektujúci národné obranné ciele a koherenciu medzi procesmi v EÚ a NATO. Väčšina partnerov sa zhodla na potrebe udržať PESCO ako otvorenú platformu spolupráce členských štátov, ktorá by zohľadnila špecifiká menších členských štátov,“ konštatoval minister Gajdoš.

Jedným z cieľov a výziev Únie v oblasti budovania reálne použiteľných spôsobilostí zostáva aj zefektívnenie využiteľnosti bojových skupín EÚ. V najbližších mesiacoch sa očakávajú návrhy o posilnení významu, nasaditeľnosti a využitia jednotiek rýchlej reakcie EÚ.

 

„V rámci EÚ sa formuje pomerne široký konsenzus rozšíriť spoločné financovanie nasadenia, pôsobenia a stiahnutia bojových skupín EÚ. Slovenská republika posudzuje jednotlivé návrhy, ktoré predstavujú zvýšenie nášho príspevku do EÚ a priamu záťaž pre rezort, ale môžu radikálne zvýšiť efektivitu bojových skupín EÚ,“ ozrejmil prínosy i možné finančné dopady pre Slovensko šéf rezortu obrany Gajdoš.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies