Ministri nie sú takí blbí, aby podpísali odmenu pre Radomíra Bžána

NETKY.SK • 18 Október 2017, 15:13 • 2 min
Ministri nie sú takí blbí, aby podpísali odmenu pre Radomíra Bžána

BRATISLAVA - Členovia vlády nie sú takí "blbí", aby sa podpísali pod mnohomiliónovú odmenu pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána za jeho zastupovanie Slovenska v súdnom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG). Na pôde Národnej rady SR to dnes v rámci mimoriadnej schôdze k tejto odmene vyhlásil vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý predniesol stanovisko vlády.

slovakia

left justify in out

"Vážne si myslíte, že členovia vlády sú takí "blbí", že by sa podpísali pod úhradu takejto sumy? Nikdy by pokyn na úhradu takýchto faktúr nedali. Hneď každý člen vlády hovoril, že tieto podmienky sú neprijateľné a neakceptovateľné. Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) nariadil rokovať o jej znížení. Zatiaľ klesla štvornásobne, ale stále je vysoká," priznal vicepremiér.

 

Argumenty opozície, ktorá mimoriadne plénum iniciovala, označil Pellegrini za neodôvodnené, nepodložené a nepravdivé. "Zmluva s kanceláriou Radomíra Bžána bola rámcová, nebola uzavretá kvôli sporu o VEG," zdôraznil Pellegrini, s tým, že potom, ako Slovensko začalo čeliť arbitráži, mal štát len 30 dní na to, aby si zabezpečil právne zastupovanie. "Za takúto dobu sa nedá obstarať právna služba. Preto Fond národného majetku (FNM) použil službu, ktorú mal," vysvetlil.

 

Na zvolaní mimoriadnej schôdze trvali opoziční poslanci aj napriek tomu, že Žiga minulý týždeň odvolal Dozornú radu MH Manažmentu, teda nástupníckej spoločnosti po FNM. "Vláda sa musí aktívnejšie snažiť a odmenu pre právnika znížiť. Nikto nevie, koľko takýchto zmlúv s takýmito odmenami pre právnikov máme. Vyzývame ministra hospodárstva Žigu, aby v tejto obrovskej kauze nestál bokom, do rokovaní sa výrazne zapojil a znížil odmenu za právne služby. Vláda zatiaľ vyzerá úplne bezmocne," vyhlásila poslankyňa hnutia OĽaNO Veronika Remišová.

 

Zákonodarcovia z radov opozície sú taktiež presvedčení, že nová dohodnutá odmena pre právnika v hodnote 17,6 milióna eur je stále privysoká. "Vyrokovanú sumu považujeme za neakceptovateľnú. Vláda musí urobiť všetko pre to, aby ochránila verejné zdroje a zabránila vyplateniu neprimerane vysokej odmeny," priblížila Remišová.

 

Opozícia chce preto zaviazať vládu, aby predložila informáciu o ďalšom plánovanom postupe v tejto kauze, ako aj o opatreniach, ktoré plánuje prijať. Okrem toho chce poveriť ministra hospodárstva, aby pokračoval v ďalšom rokovaní o konečnej výške odmeny pre advokátsku kanceláriu Bžána, pričom by sa mali zohľadniť priemerné výšky odmien za právne služby v rámci krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj v arbitrážnych sporoch.

 

Do rozpravy sa v rámci mimoriadnej schôdze prihlásilo desať poslancov písomne. Po ich vystúpení bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne. Koalícia ešte na začiatku zasadnutia presadila, že v prípade potreby sa bude rokovať aj po 19. hodine.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona