Ministri nepotvrdzujú, či na sneme Smeru budú personálne zmeny

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 14:23 • 2 min
Ministri nepotvrdzujú, či na sneme Smeru budú personálne zmeny

BRATISLAVA - Na mimoriadnom pracovnom snem Smeru sa bude najmä hodnotiť polovica vládnutia a či tam strana pristúpi k viacerým výmenám na postoch podpredsedov bude závisieť od konkrétnych cieľov, ktoré si stanoví vládna strana na zvyšok funkčného obdobia Ficovho kabinetu.

slovakia

left justify in out

„Kto bude stotožnený s tým, že ako aktívni, ako pružní, efektívni máme byť. A či si povie, že chce, aby to robil niekto mladší, alebo niekto novší - lebo nie vždy od veku je to závislé, ale skôr od toho, ako dlho človek v politike je. Alebo aké má názory na tie výzvy, ktoré pred ním stoja,“ takto situáciu vidí podpredseda Smeru-SD a minister vnútra Robert Kaliňák, podľa ktorého skúsia na sneme "upiecť nový koláčik". Zatiaľ sa podpredsedníckej funkcie vzdal iba Marek Maďarič, lebo šéfoval volebnej kampani Roberta Fica, ktorý prehral prezidentské voľby s Andrejom Kiskom. Na sneme však údajne svoj post obháji.

 

Kaliňák nechcel hovoriť o tom, či vôbec ďalšie výmeny na podpredsedníckych postoch budú, snem je podľa neho priestor, aby si všetko vyprali doma. „Ja mám svoje predstavy, kolegovia majú svoje predstavy, s ktorými pôjdeme do snemu. Je nanajvýš férové, aby sme o tom hovorili u nás doma,“ dodal s tým, že Smer nikdy neodkazoval cez médiá straníckym kolegom ani nestraníckym sympatizantom, ktorí s nimi pracujú napríklad vo vláde, ako sa majú správať a čo majú robiť. 

Na júnovom sneme podľa informácií agentúry SITA skončí ako podpredseda strany Dušan Čaplovič. Po sneme údajne skončí aj ako minister školstva. Na straníckej stoličke by ho mal nahradiť žilinský župan Juraj Blanár, ministrom školstva má byť súčasný štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. Ten by sa mal stať aj podpredsedom strany. Vo funkcii by mal nahradiť europoslanca Vladimíra Maňku, ktorý na jeseň neuspel v kandidatúre na banskobystrického župana. Po sneme Smeru-SD má údajne skončiť vo funkcii aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský. 

 

Kaliňák prípadný odchod Čaploviča zo spomenutých postov nekomentoval, povedal len, že na sneme bude. Na otázku, či sa na sneme budú riešiť aj prípadné zmeny vo vláde, Kaliňák poznamenal, že za kabinet je zodpovedný najmä premiér. „Určite sa budú viesť diskusie s tým, že ako vlastne preniesť politiku Smeru do niektorých vládnych prejavov a výsledkov práce – to určite bude,“ povedal Kaliňák. 

 

Generálny manažér Smeru a minister práce Ján Richter hovorí, že na sneme sa budú riešiť aj personálne otázky. „Buď tie, čo sú otvorené, alebo tie, ku ktorým dospeje snem,“ dodal Richter. Snem podľa neho musí napríklad riešiť otázku okolo Maďariča, keďže sa vzdal. „Áno, budú nejaké zmeny na postoch podpredsedov a aj sa dovolí rozhodcovská komisia,“ potvrdil s tým, že je to štandardný život strany. Podľa neho sa vládne otázky na sneme riešiť nebudú, pomenujú sa programové veci. „To ale neznamená, že obsahová stránka, ktorá sa dotýka jednotlivých rezortov, zhodnotená nebude. Naopak, bude, aj priority pre ďalšie obdobie,“ povedal Richter s tým, že z tohto hodnotenia môže situácia dospieť k tomu, že premiér a predseda strany sa rozhodne nejaké zmeny vo vláde robiť. To je ale v kompetencii premiéra, prízvukoval Richter. „Nedá sa vylúčiť nejaká zmena, dajme tomu aj na funkcii štátneho tajomníka, ale to je zase zodpovednosť príslušného ministra,“ dodal Richter. 

 

Aj o šéfovi envirorezortu Petrovi Žigovi sa v médiách hovorí ako o možnom budúcom podpredsedovi strany, komentovať to však nechcel. Rovnako sa postavil aj k otázke, či sa v strane hovorí o výmene ministra školstva. „Sú to vnútorné záležitosti strany. Strana, členovia majú právo sa o tom rozprávať a diskutovať. Platforma na takúto diskusiu je snem a v rámci snemu bude všetko vyriešené,“ poznamenal Žiga. Dodal, že ak snem rozhodne, že majú byť niektorí funkcionári vymenení, tak vymenení budú. Prípadné vládne zmeny má v kompetencii premiér. „Keď nie je spokojný s niektorými ministrami – či so mnou, či s mojimi kolegami, má legitimitu, aby konal,“ hovorí minister životného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona