Politici hodnotia význam nežnej revolúcie a pripomínajú dôležitosť slobody

NETKY.SK • 17 November 2017, 13:39 • 2 min
Politici hodnotia význam nežnej revolúcie a pripomínajú dôležitosť slobody

Viacerí ministri vlády SR dnes komentovali udalosti 17. novembra 1989.

slovakia

left justify in out

Minister obrany Peter Gajdoš si dnes spolu s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu uctil na cintoríne vo Vrakuni pri Pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu všetkých, ktorí v boji za demokratický režim a slobodu položili svoje životy.

 

„Nie je to tak dávno, keď sloboda a demokracia boli potláčané a ľudia boli za svoje kritické názory prenasledovaní a trestaní. Naše poďakovanie v tento deň by malo patriť všetkým, ktorí sa nebáli vzoprieť sa režimu a odhodlane bojovali za demokraciu,“ povedal šéf rezortu obrany.

 

Ako ďalej uviedol demokracia je hodnotou, ktorú si treba vážiť a chrániť. „V poslednej dobe sme svedkami toho, že čoraz viac ľudí inklinuje k extrémistickým a radikálnym skupinám, a to je veľmi nebezpečné. Demokraciu a slobodu nemôžeme nikdy považovať za samozrejmosť,“ zdôraznil minister.

 

Predseda parlamentu Andrej Dankko pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu zdôraznil, že obdobie spred 28 rokov má osobitú atmosféru pre pamätníkov aj aktívnych účastníkov. „Zmeny z konca roka 1989 priniesli nielen všeobecnú demokratizáciu pomerov, ale otvorili aj priestor na rozvoj národnej suverenity Slovákov“.

 

Demokracia je krehká, má veľa nepriateľov a nie je zadarmo. Mladí považujú dnešok za samozrejmosť, nechce sa im študovať minulosť, čo pomáha nárastu extrémizmu. Upozornil na to slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) na sociálnej sieti rezortu diplomacie v súvislosti s dnešným výročím Nežnej revolúcie.

 

"Demokracia je predovšetkým o zodpovednosti za ochranu výdobytkov, ktoré sa nám podarilo dosiahnuť. Je o pripomínaní si, že je krehká a má veľa nepriateľov. Ale hlavne je o uvedomení si, v každej ďalšej generácii, že nie je zadarmo," píše Lajčák na profile rezortu zahraničia.

 

Demokracia je podľa jeho slov aj o dodržiavaní pravidiel, vyznávaní hodnôt a rešpekte voči právam vlastným i druhých. "Ak je niečo, v čom naozaj značne zaostávame, tak je to vzdelávanie nastupujúcich generácií, ktoré dnešok považujú za samozrejmosť, pretože sa im nechce študovať minulosť. Pomáhajú tak spoluvytvárať hrozbu jej zopakovania, čoho dôkazom je okrem iného nárast popularity extrémistických strán v Európe," zdôraznil.

 

Poukázal, že dnes si spolu s našimi susedmi pripomíname Nežnú revolúciu, Deň boja za slobodu a demokraciu, ktorý sa spája aj s Medzinárodným dňom študentstva. Odpor proti totalitnej moci počas druhej svetovej vojny si 17. novembra podľa Lajčáka pripomínajú študenti na celom svete. Rezort diplomacie pripomína, že komunizmus na desaťročia výrazne ovplyvnil obe krajiny, kedysi aj spoločnú Československú socialistickú republiku.

 

Za množstvo problémov, ktorými sme si od roku 1989 prešli a ktoré nás ešte len čakajú, nemôže sloboda, iba spôsob, ako s ňou niekedy nakladáme. Myslí si to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Na Nežnú revolúciu spomínala so spolustraníkmi už vo štvrtok na bratislavskom Námestí SNP.

 

Atmosféra novembrových dní v roku 1989 zostane pre ňu nezopakovateľným zážitkom a ďakuje všetkým, ktorí sa pričinili o slobodu v našej krajine. "Dnes sa na odpore voči demokracii, a tým pádom aj slobode, profilujú viaceré nové hnutia a politici. Aj preto treba zvlášť v tento deň opakovať, že za množstvo problémov, ktorými sme si od roku 1989 prešli a ktoré nás ešte len čakajú, nemôže sloboda, len spôsob, ako s ňou niekedy nakladáme," napísala na sociálnej sieti.

 

Na Nežnú revolúciu spomína aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS), ktorá v Novembri '89 podľa vlastných slov tiež stála na námestí. "Bol to prelomový dátum. Získali sme väčšiu slobodu, možnosť cestovať do zahraničia, podnikať, vyjadrovať sa," pripomenula na sociálnej sieti. Demokracia a sloboda sú podľa nej pekné, ale je ešte mnoho vecí, ktoré by sa mohli zmeniť.

 

"Chodíme často do zahraničia, ale nepoznáme rodné Slovensko," hovorí vo videu. V zahraničí podľa nej spoznávame chute svetovej gastronómie, ale často nepoznáme naše potraviny. "Máme slobodu slova, ale nepočúvame blížnych, kolegov a často rozhodujeme o tom, čo nám nepatrí," doplnila.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona