Ministri Galko a Lipšic odhalili v Slovinsku pamätník na pamiatku našich vojakov

NETKY.SK • 16 November 2010, 08:27 • 2 min
Ministri Galko a Lipšic odhalili v Slovinsku pamätník na pamiatku našich vojakov

Ministri Galko a Lipšic odhalili v Slovinsku pamätník na pamiatku našich vojakov

slovakia

left justify in out

img

Minister obrany SR Ľubomír Galko (SaS) dnes v Slovinsku spolu so šéfom rezortu vnútra Danielom Lipšicom (KDH) slávnostne odhalili pamätník na pamiatku všetkých slovenských vojakov, ktorí v roku 1915-1917 padli v bojoch na Sočskom fronte.
"Sme poslednou krajinou, ktorá takýmto spôsobom vzdala úctu a hold vojakom, ktorí bojovali na tomto fronte v 1. svetovej vojne. Som veľmi rád, že sa to podarilo uskutočniť v duchu, že dnes môžem povedať, že sa podarilo splatiť historickú dlžobu, ktorú sme mali nielen voči slovenskej verejnosti, histórii, ale aj voči našim vojakom, ktorých množstvo padlo v zahraničí počas prvej svetovej vojny," povedal šéf rezortu obrany.
Ďalej pripomenul, že keď nastupoval do funkcie ministra obrany SR, deklaroval snahu maximum svojho času stráviť medzi vojakmi a urobiť všetko pre to, aby sme nezabúdali na našu históriu. "...aby sme nikdy nezabúdali, že za to, že dens môžeme žiť v pokoji a v mieri, a to nielen na Slovensku, ale aj v rámcicelej Európy, niekomu vďačíme. Vďačíme za to vojakom, ktorí neváhali obetovať to najcennejšie, čo mali, svoje životy, preto, aby sme tu aj my mohli dnes takto stáť a mohli na nich spomínať," podčiarkol. Podľa jeho slov je potrebné i v dnešnej dobe neustále zdôrazňovať, že mier je veľmi krehká vec a denno-denne treba vynakladať obrovské úsilie na jeho udržanie.
"Som veľmi rád, že v Slovinsku otvárame prvý pamätník slovenským vojakom, ktorí bojovali v 1. svetovej vojne v uniformách rakúsko-uhorskej armády," skonštatoval minister Lipšic. Pripomenul, že napriek tomu, že všetci chceme mier a túžime po ňom, zároveň vieme, že musíme byť pripravení na obranu našich vlastí a slobody. "Ak chceme mier, musíme byť pripravení brániť hodnoty v ktoré veríme, v hodnoty, ktoré nás koniec koncov spojili v Európskej únii," vyjadril sa.
Odhalenie tohto pamätníka bolo podľa slovinskej ministerky obrany Ljubice Jelušic mimoriadnou príležitosťou, aby sme si spomenuli, že Slovákov a Slovincov spája nielen spoločná história, ale aj prítomnosť. "Spoločná história v tom, že sme bojovali v šíkoch tej istej armády, ale to čo je pre nás najdôležitejšie je v prítomnosti tá chvíľa, že Slováci a Slovinci sa nachádzajú na mnohých spoločných miestach," pripomenula s tým, že spolupracujem v Bosne a Hercegovine a v minulosti sme boli spolu aj v Kosove.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies