Ministri financií zostavili aktuálnejší zoznam nespolupracujúcich daňových jurisdikcií

NETKY.SK • 12 Marec 2019, 16:57 • 2 min
Ministri financií zostavili aktuálnejší zoznam nespolupracujúcich daňových jurisdikcií

BRUSEL - Ministri financií EÚ (Ecofin) v utorok na svojom stretnutí v Bruseli - po dôkladnej analýze a dialógu usmerňovanom Európskou komisiou (EK) - aktualizovali zoznam nespolupracujúcich daňových jurisdikcií, ktorý vedie EÚ.

slovakia

left justify in out

Komisia v tejto súvislosti upozornila, že "čierny zoznam" EÚ sa osvedčil, pretože mnohé krajiny zmenili svoje zákony a daňové systémy, aby vyhoveli medzinárodným normám.

 

Minulý rok eurokomisia vyhodnotila 92 krajín na základe troch kritérií - daňovej transparentnosti, dobrej správy vecí verejných a skutočnej hospodárskej činnosti - a na základe jedného ukazovateľa, ktorým je nulová sadzba dane z príjmov právnických osôb.

 

Utorňajšia aktualizácia zoznamu potvrdzuje, že jasný, transparentný a dôveryhodný proces priniesol skutočnú zmenu: problematickým otázkam, na ktoré exekutíva EÚ upozornila, sa venovalo 60 krajín a odstránených bolo vyše 100 škodlivých režimov.

 

Na základe preverovania, ktoré uskutočnila EK, ministri v utorok na čierny zoznam zapísali 15 krajín. Spomedzi nich neprijalo od prijatia prvého čierneho zoznamu v roku 2017 žiadne záväzky päť krajín: Americké Panenské ostrovy, Americká Samoa, Guam, Samoa, ako aj Trinidad a Tobago.

 

Tri ďalšie krajiny, ktoré boli na čiernom zozname z roku 2017, boli presunuté na tzv. "sivý zoznam", keďže prijali potrebné záväzky.

 

 

Nepodnikli však žiadne kroky k ich splneniu a tak sa znovu ocitli na čiernom zozname: Barbados, Marshallove ostrovy a Spojené arabské emiráty. Ďalších sedem krajín bolo v utorok presunutých zo sivého zoznamu na čierny z rovnakého dôvodu: Aruba, Belize, Bermudy, Dominika, Fidži, Omán a Vanuatu.

 

Situáciu v ďalších 34 krajinách (sivý zoznam), bude EÚ naďalej sledovať aj v roku 2019, zatiaľ čo 25 krajín z pôvodného procesu preverovania sa už mohlo z ďalšieho postupu vylúčiť.

 

"Vďaka tomuto zoznamu desiatky krajín skoncovali so škodlivými daňovými režimami a prijali medzinárodné normy transparentnosti a spravodlivého zdaňovania. Tie krajiny, ktoré normy nedodržiavajú, sa ocitli na čiernom zozname a budú musieť čeliť dôsledkom, ktoré z toho plynú," uviedol eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici v správe pre médiá.

 

Dodal, že EÚ týmto procesom zdvíha latku dobrej správy daňových záležitostí celosvetovo a eliminuje príležitosti na zneužívanie daňového systému.

 

Zoznam, ktorý zostavila EK a členské štáty ho prvýkrát schválili v decembri 2017, je spoločným nástrojom na odstraňovanie rizík zneužívania daňového systému a nespravodlivej daňovej súťaže na celom svete.

 

Preverovanie sa má rozšíriť o ďalšie povinné kritériá transparentnosti, ktoré bude treba dodržiavať, pričom do ďalšieho kola preverovania boli pridané tri krajiny skupiny G20 - Argentína, Mexiko a Rusko.

 

Členské štáty EÚ sa už dohodli na súbore protiopatrení, ktoré môžu uplatniť proti krajinám na čiernom zozname. Ide o častejšie monitorovanie a audity, zrážkové dane, osobitné požiadavky na dokumentáciu a pravidlá proti zneužívaniu.

 

Okrem toho sa novými ustanoveniami v právnych predpisoch EÚ zakazuje, aby finančné prostriedky EÚ smerovali alebo prechádzali cez subjekty v krajinách na čiernom zozname.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies