Ministri financií sa v júni pokúsia dohodnúť na optimalizácii daní

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 09:00 • 2 min
Ministri financií sa v júni pokúsia dohodnúť na optimalizácii daní

BRUSEL - Ministri financií Európskej únie (EÚ) sa v júni pokúsia dosiahnuť dohodu, ktorá by firmám zabránila vyhýbať sa plateniu daní, keďže ich včerajšie rokovanie sa skončilo bez výsledku. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Potrebujeme efektívnu dohodu a nie iba dohodu," povedal holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem.

 

Európska komisia (EK) v januári navrhla sériu opatrení, takzvanú daňovú optimalizáciu na boj s daňovými únikmi nadnárodných firiem. Jej cieľom je zabrániť im, aby presúvali svoje sídla do krajín s nižším zdanením, alebo vytvárali samostatné dcérske spoločnosti, ktoré sídlia v daňových rajoch.

 

Takéto praktiky pripravia členské štáty ročne o 70 miliárd eur na príjme z daní podľa odhadu Európskeho parlamentu. To je päťkrát viac ako financie, ktoré únia vyčlenila na zvládnutie utečeneckej krízy v rokoch 2015-2016.

 

Medzi hlavné prvky návrhu EK patria napríklad právne záväzné opatrenia na blokovanie najbežnejších spôsobov, ktoré spoločnosti využívajú v snahe vyhnúť sa plateniu dane, a tiež odporúčanie pre členské štáty ako predchádzať zneužívaniu daňových zmlúv, návrh týkajúci sa výmeny daňových informácií o nadnárodných spoločnostiach pôsobiacich v EÚ medzi členskými štátmi či opatrenia na podporu spravovania daňových záležitostí na medzinárodnej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies