Ministri financií sa nedohodli na nových pravidlách záchrany bánk

NETKY.SK • 22 Jún 2013, 12:46 • 2 min
Ministri financií sa nedohodli na nových pravidlách záchrany bánk

LUXEMBURG - Ministri financií Európskej únie sa na 19 hodín trvajúcich rokovaniach v Luxemburgu nedokázali dohodnúť na nových pravidlách, ktoré majú zabrániť tomu, aby sa na záchrane bánk museli podieľať daňoví poplatníci. V rozhovoroch však budú pokračovať v stredu na budúci týždeň, informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho je dohoda už veľmi blízko. V rovnakom zmysle sa vyjadril aj jeho francúzsky rezortný kolega Pierre Moscovici. 

Dosiahnutie konečnej dohody oddialili spory medzi členskými a nečlenskými krajinami eurozóny. Štáty nepoužívajúce euro by chceli, aby nové pravidlá poskytovali určitú flexibilitu. Nemecko, Holandsko a ďalší členovia eurozóny však trvajú na ich striktnom dodržiavaní. 

Nové pravidlá by mali zamedziť tomu, aby sa na záchrane bánk museli podieľať daňoví poplatníci. Namiesto toho by sa mal uplatniť tzv. cyperský model, čo znamená, že klienti problémových bánk, ktorí majú na svojich účtoch viac ako 100.000 eur, prídu o časť úspor. Medzi členmi Euroskupiny však v tomto smere nepanuje zhoda a ich názory sa rôznia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies