Ministri financií eurozóny vyzvali na zvýšenie úverovej kapacity EFSF

NETKY.SK • 18 Január 2011, 08:13 • 2 min
Ministri financií eurozóny vyzvali na zvýšenie úverovej kapacity EFSF

Ministri financií eurozóny vyzvali na zvýšenie úverovej kapacity EFSF

slovakia

left justify in out

Ministri financií eurozóny dnes vyzvali na zvýšenie úverovej kapacity Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), takzvaného eurovalu. Najväčší prispievateľ do záchranného fondu - Nemecko - však zároveň vyhlásil, že tento problém nie je taký naliehavý, aby sa musel vyriešiť ešte do marca 2011.
      Do konca marca majú totiž lídri Európskej únie (EÚ) termín na konzultácie s Európskym parlamentom, Európskou komisiou a Európskou centrálnou bankou o podobe Európskeho stabilizačného mechanizmu (European Stability Mechanism, ESM), ktorý v roku 2013 nahradí EFSF. A v rámci týchto konzultácií môže podľa Nemecka prebiehať aj diskusia o zmenách v eurovale.
      Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pripomenul, že po minulotýždňovej úspešnej aukcii portugalských, španielskych a talianskych dlhopisov nie je potrebné podniknúť okamžité kroky na podporu eura, takže diskusia o zmenách môže prebiehať až do marca.
      Väčšina analytikov, ktorých v rámci prieskumu oslovila agentúra Reuters, sa domnieva, že lídri EÚ nakoniec schvália zvýšenie objemu financií v EFSF zo súčasných 440 miliárd eur na 700 miliárd eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies