Ministri financií eurozóny schválili dočasné zvýšenie kapacity ESM

NETKY.SK • 30 Marec 2012, 11:27 • 2 min
Ministri financií eurozóny schválili dočasné zvýšenie kapacity ESM

Ministri financií eurozóny schválili dočasné zvýšenie kapacity ESM - Svet Ministri financií eurozóny dnes na svojom stretnutí v Kodani schválili dočasné zvýšenie úverovej kapacity záchranného fondu na 800 miliónov eur, aby zabránili rozšíreniu dlhovej krí

slovakia

left justify in out

img

Ministri financií eurozóny dnes na svojom stretnutí v Kodani schválili dočasné zvýšenie úverovej kapacity záchranného fondu na 800 miliónov eur, aby zabránili rozšíreniu dlhovej krízy. Uviedla to rakúska ministerka Maria Fekterová.

Dodala tiež, že eurozóna bude ešte rok využívať paralelne oba záchranné fondy: dočasný aj stály, aby mala v prípade potreby k dispozícii viac prostriedkov na pomoc krajinám v núdzi.

Podľa agentúry Reuters do sumy 800 miliárd eur sú však započítané aj financie, ktoré sa už použili na pomoc zadlženým štátom, aby bolo konečné číslo väčšie a zapôsobilo na investorov.

Niektorí ministri, napríklad šéf belgického rezortu financií Steve Vanackere, sa ale domnievajú, že aj 800 miliárd eur je málo na obnovenie dôvery investorov v eurozónu.

V návrhu vyhlásenia, ktoré sa agentúre Reuters podarilo získať, sa uvádza, že eurozóna môže do júla 2013 v prípade potreby použiť financie z oboch fondov, takže ich kombinovaná úverová kapacita dosiahne 940 miliárd eur namiesto plánovaných 500 miliárd eur.

Kapacita Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) je 440 miliárd eur. Od júla tohto roka ho mal nahradiť Európsky stabilizačný mechanizmus s úverovou kapacitou 500 miliárd eur. Najnovšie teda budú oba fondy ešte rok fungovať paralelne.

Časť prostriedkov z EFSF sa už použila alebo je vyčlenená na ďalšie splátky zo záchranných úverov Grécku, Írsku a Portugalsku. Po ich vyčerpaní by malo zostať v EFSF 240 miliárd eur, ktoré budú podľa Fekterovej slúžiť ako rezerva.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies