Ministri financií EÚ prijali smernicu na ochranu eura pred falšovaním

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 18:24 • 2 min
Ministri financií EÚ prijali smernicu na ochranu eura pred falšovaním

BRUSEL - Ministri financií EÚ (Ecofin) na dnešnom zasadnutí v Bruseli podporili smernicu, ktorá posilní ochranu eura a ďalších mien prostredníctvom opatrení v oblasti trestného práva.

slovakia

left justify in out

Nové opatrenia budú zahŕňať prísnejšie postihy pre zločincov a vylepšenie nástrojov pre cezhraničné kriminálne vyšetrovanie.
     

Túto smernicu už podporili poslanci Európskeho parlamentu (EP) v apríli tohto roka. Platnosť by mala nadobudnúť v júni 2014.
     

Johannes Hahn, eurokomisár zodpovedný za rezort spravodlivosti, počas volebnej dovolenky rezortnej komisárky Viviane Redingovej dnes v správe pre médiá uviedol, že tieto nové opatrenia pomôžu chrániť jedno z najcennejších aktív Európanov - jednotnú menu.
     

"Občania a podniky musia mať istotu, že peniaze, ktoré majú vo svojich vreckách, sú pravé. Že zločinci, ktorí sa snažia podkopať silu eura, budú náležite potrestaní," povedal Hahn. 
     

Podľa slov eurokomisára pre dane, clá, audit a boj proti podvodom Algirdasa Šemetu finálne znenie smernice je "miernejšie" ako bol pôvodný návrh Európskej komisie (EK), aj tak však ide o významný pokrok oproti súčasnej situácii. 
     

Od zavedenia eura v roku 2002 európska ekonomika podľa odhadov exekutívy EÚ v dôsledku falšovania bankoviek a mincí spoločnej meny prišla najmenej o 500 miliónov eur. 
     

Nedávne údaje zverejnené Európskou komisiou ukazujú, že vlani bolo z obehu stiahnutých celkove 175.900 falzifikátov euromincí. A najnovšie údaje Európskej centrálnej banky (ECB) zas naznačujú, že len v druhej polovici roka 2013 bolo stiahnutých z obehu 353.000 falošných eurobankoviek rôznej nominálnej hodnoty.
     

Smernicu by mal podpísať predseda Európskej rady (ER) Herman Van Rompuy 13. mája a o dva dni neskôr aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Po uverejnení smernice v Úradnom vestníku EÚ, ktoré sa očakáva v júni 2014, budú mať členské štáty únie dva roky na transpozíciu nových pravidiel do vnútroštátnych právnych predpisov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies