Ministri financií dosiahli dohodu o bankovej únii

NETKY.SK • 19 December 2013, 09:33 • 2 min
Ministri financií dosiahli dohodu o bankovej únii

BRUSEL - Ministri financií EÚ v stredu dosiahli dohodu o bankovej únii. Táto dohoda dá Bruselu nové kompetencie, ktoré umožnia zabrániť problémovým bankám, aby poškodili ekonomiku.

slovakia

left justify in out

"Dnešok je významným dňom pre bankovú úniu," povedal eurokomisár pre vnútorný trh Michel Barnier po náročnom rokovaní, ktoré trvalo približne dvanásť hodín. "Predložili sme revolučné zmeny v európskom bankovom systéme, takže daňoví poplatníci už nebudú musieť splácať účty bankových kríz, skončí sa éra rozsiahlych záchranných programov," doplnil Barnier. Podľa jeho slov tento krok poskytne "finančnú stabilitu... takže banky budú môcť poskytovať úvery reálnej ekonomike". 

Ministri formálne odsúhlasili jednotný mechanizmus riešenia krízových situácií v problémových bankách (SRM - single resolution mechanism), ktorý umožní zatvoriť upadajúce banky skôr, než spôsobia priveľké škody. SRM tvorí bankovú úniu spoločne s už schváleným bankovým dohľadom, ktorý bude vykonávať Európska centrálna banka (ECB). Do pôsobnosti nového mechanizmu budú automaticky spadať krajiny eurozóny, pričom ostatné krajiny EÚ budú mať možnosť rozhodnúť sa, či sa chcú pripojiť. Finančné prostriedky, ktorými by mal SRM disponovať, by mali predstavovať sumu 55 mld. eur a túto kapacitu by mal SRM dosiahnuť v roku 2025. 

Ministri financií pracovali pod tlakom, aby dohodu pripravili do summitu EÚ, na ktorom by sa mala schvaľovať. Summit EÚ sa uskutoční vo štvrtok a v piatok. Následne tento návrh poputuje do Európskeho parlamentu (EP), kde sa taktiež očakávajú náročné rokovania. SRM by mal fungovať od roku 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies