Ministri financií doladia Írsku pomoc, na stole aj ťarcha dôchodkových reforiem

NETKY.SK • 6 December 2010, 12:45 • 2 min
Ministri financií doladia Írsku pomoc, na stole aj ťarcha dôchodkových reforiem

Ministri financií doladia Írsku pomoc, na stole aj ťarcha dôchodkových reforiem

slovakia

left justify in out

Po politickom rozhodnutí riešiť finančné problémy Írska na európskej úrovni a pred dôležitým decembrovým summitom Európskej únie sa stretnú v utorok (7.12.) na schôdzke ministri financií dvadsaťsedmičky. Predchádzať jej bude dnešné rokovanie ministrov financií eurozóny.
      Súčasťou oficiálneho programu je Írsko. Šéfovia rezortov len pred 8 dňami "odklepli" masívnu pomoc Írsku, ktoré sa sumou 85 miliárd eur bude snažiť počas nasledujúcich rokov pozviechať sa zo zložitého status quo - rozpočtový schodok pre aktuálny rok potvrdil Dublin na 32 % hrubého domáceho produktu, čím sa stane negatívnym rekordérom eurozóny. Euroskupina na čele so Jeanom-Claudeom Junckerom sa bude dohadovať o detailoch asistencie.
      Dlhová kríza sa však nevzťahuje len na Írsko, podľa pretrvávajúceho vývoja na trhoch by mohli byť ohrozenými krajinami najmä tie z juhu Európy, odhliadnuc od Grécka aj Španielsko a Portugalsko. Preto sa špekulácie obracajú na zvýšenie zdrojov v Európskom finančnom stabilizačnom mechanizme (EFSF), pretože existujú obavy, či v prípade náporu z viacerých strán, je mechanizmus schopný ho ustáť, napriek tomu, že je v ňom nahromadených 440 miliárd eur. Znepokojenie smeruje z radov Medzinárodného menového fondu. Jeho šéf Dominique Strauss-Kahn predloží pred ministrov eurozóny dnes správu, ktorá má pojednávať o navrhovaných opatreniach pre členské štáty k tomu, aby sa predišlo ďalšiemu prehĺbeniu európskej dimenzie hospodárskej krízy. Samotný MMF poskytol pre prípad poskytnutia "záchranného kolesa" pre krajiny v problémoch podmienene 250 miliárd eur.
      Z pohľadu stredoeurópskych krajín bude zaujímavé sledovať diskusiu okolo penzijných reforiem a ich zahrnutiu do Paktu rastu a stability. Ministri EÚ zaujmú postoj k iniciatíve deviatich krajín, medzi nimi aj Slovenska, ktorý sa týka účtovného zahrnutia pripravovaných alebo prevedených reforiem penzijných reforiem. Skupina krajín si želá, aby tieto štátne výdavky neboli zahrnuté do vyrátavania rozpočtových schodkov a verejného dlhu. Rozhodnutie odhliadnuť od tejto štátnej "investície" by znamenalo aj iné posudzovanie pri začatí procedúry nadmerného deficitu zo strany Európskej komisie.
      Medzi ďalšie témy pre ministrov bude patriť zefektívnenie výberu daní v rámci EÚ, Rada zaujme stanovisko aj k odvodom bánk, ktorých prípadné zavedenie bude predmetom rozhodnutia na blížiacom sa summite EÚ (16.-17. decembra).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona