Ministri financií dnes diskutujú o investíciách a boji proti daňovým únikom

NETKY.SK • 6 December 2016, 10:36 • 2 min
Ministri financií dnes diskutujú o investíciách a boji proti daňovým únikom

BRUSEL – Investičný plán pre Európu z dielne Európskej komisie (EK), boj proti daňovým únikom a daň z finančných transakcií. To sú hlavné témy zasadnutia Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, ktorej bude predsedať slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Ministri zrejme potvrdia predĺženie a zdvojnásobenie objemu Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI) a prijmú závery na odstraňovanie prekážok, ktoré stoja v ceste investíciám. "EFSI mimo politickej schémy hľadá projekty, ktoré by za normálnych okolností nebolo možné financovať. Napríklad klientom EFSI je bratislavský obchvat," vysvetlil Kažimír.

Zámerom členských štátov je efektívnejšie vynakladanie prostriedkov z EFSI. Malo by tomu pomôcť aj väčšie zapojenie Európskej investičnej banky a rozvojových bánk, informoval minister.

 

V súvislosti s bojom proti daňovým únikom bude diskusia o takzvaných hybridných daňových nesúladoch. "Je to schopnosť celého poradenského biznisu pre veľké korporácie tak agresívne plánovať daňové schémy, aby ste platili čo najmenšie dane. Sú krajiny v Európe, ktoré sú v tomto majstri, je to veľmi citlivá agenda," vysvetlil Kažimír.

 

Slovenský minister vyhlásil, že členské štáty sa na tejto legislatíve takmer úplne dohodli, len Holandsko si kladie podmienku - chce presadiť odklad začiatku platnosti opatrenia. Kažimír objasnil, v čom vidí problém zneužívania daňových nesúladov využívaných veľkými hráčmi: "Kľúčové je to, že majú komparatívnu výhodu pred malými a strednými firmami, ktoré nikdy v živote sa k takýmto schémam nevedia dostať."

 

Členské štáty pravdepodobne prijmú smernicu, ktorá umožní prístup k informáciám o skutočných vlastníkoch spoločností. Budú diskutovať aj o dani z finančných transakcií, ktorá by mala predísť špekulatívnym pohybom kapitálu. Ďalšími bodmi zasadnutia budú banková únia, konkrétne nový európsky systém ochrany vkladov a problematika financovania terorizmu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies