Ministri financií budú v Bratislave rokovať o daňových únikoch aj hospodárskej politike EÚ

NETKY.SK • 9 September 2016, 08:49 • 2 min
Ministri financií budú v Bratislave rokovať o daňových únikoch aj hospodárskej politike EÚ

BRATISLAVA – Migrácia, vplyv brexitu na ekonomiky Európskej únie, hlbšia integrácia, či boj s daňovými únikmi. Toto sú témy, o ktorých budú na neformálnom zasadnutí rokovať ministri pre hospodárske a finančné záležitosti (ECOFIN), ktoré štartuje dnes v Bratislave. Okrem šéfov rezortov financií do hlavného mesta pricestujú aj guvernéri centrálnych bánk členských štátov Európskej únie (EÚ) ako aj významní ekonómovia a odborníci.

slovakia

left justify in out

Hostiteľom zasadnutia ministrov bude slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Dnes sa financmajstri v rámci neformálneho zasadnutia zamerajú na budúcnosť hospodárskych politík únie. Rokovať budú najmä o aktuálnych problémoch spojených s migráciou, o bezpečnostných výzvach, ale aj o tom, aký vplyv môže mať odchod Veľkej Británie z únie na ekonomiky. "Snahou je poučiť sa z predošlých chýb a postupne nadizajnovať nástroje, vďaka ktorým sa vyhneme alebo aspoň zmiernime prípadné budúce krízy," avizoval Kažimír, ktorého pozvanie prijali aj bývalý taliansky minister financií Mario Monti a švédsky exminister Anders Borg.

 

"V ďalšej diskusii sa pozrieme na takpovediac inteligentnú integráciu v rámci eurozóny," priblížil Kažimír s tým, že ministri by mali rokovať aj o prehlbovaní hospodárskej a menovej únie. Cieľom má byť zabezpečenie zodpovedných fiškálnych a štrukturálnych politík na národnej úrovni a vytvorenie fiškálneho nástroja na absorpciu makroekonomických šokov na centrálnej úrovni. Súčasťou diskusie budú aj prezentácie V. Gaspara z Medzinárodného menového fondu, D. Grossa z think-tanku CEPS a G. Wolffa z think-tanku Bruegel.

 

Ministri budú pokračovať v rokovaniach aj v sobotu (10. 9.). Dominovať budú daňové otázky s cieľom nájsť rovnováhu medzi účinným bojom proti daňovým únikom, podvodom a kriminalite vrátane financovania terorizmu a potrebou zabezpečiť stabilné, predvídateľné daňové prostredie. V rámci diskusie vystúpi šéf Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) J. A. Gurria. Dvojdňové zasadnutie uzavrú ministri financií diskusiou o Investičnom pláne pre Európu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies