MInistri EÚ rokujú o dvojročnom prerušení voľného pohybu v rámci Schengenu

NETKY.SK • 4 December 2015, 11:27 • 2 min
MInistri EÚ rokujú o dvojročnom prerušení voľného pohybu v rámci Schengenu

BRUSEL - Ministri vnútra Európskej únie rokujú dnes o návrhu Luxemburska ako súčasnej predsedníckej krajiny EÚ, ktorý by v rámci opatrení na riešenie bezprecedentnej migračnej krízy umožnil až na dva roky zaviesť pohraničné kontroly na štátnych hraniciach členských krajín schengenskej zóny voľného pohybu. Informoval o tom dnes portál Euractive.com.

slovakia

left justify in out

Uvedený návrh je podľa tohto zdroja jednou z možností, ktoré luxemburská vláda pripravila na dnešné rokovanie ministrov. Hovorkyňa Luxemburska, ktoré rokovaniu predsedá, podľa vyjadrenia portálu zdôraznila, že návrhy "nikoho neohrozujú a ani sa nevyhrážajú, že by mal byť niekto (zo Schengenu) vylúčený". Sú skôr prehľadom možných úprav postupov a návrhov, čo robiť, keď v marci vypršia existujúce kontroly, obnovené niektorými členskými krajinami už v septembri.

 

Podľa dokumentu, ktorý videla agentúra Reuters, luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn navrhol do rozpravy štyri témy. Navrhuje zlepšiť komunikáciu medzi členskými krajinami pred zavedením dočasných kontrol na vonkajších schengenských hraniciach, zabezpečiť vonkajšie hranice, zlepšiť kontroly, aby bolo možné nájsť nezaregistrovaných migrantov vnútri Schengenu, a predĺžiť kontroly na vnútorných hraniciach.

Kontroly, ktoré zaviedlo v septembri Nemecko a niekoľko ďalších krajín, sú obmedzené na šesť mesiacov. Luxembursko navrhuje, že ak budú problémy s migrantmi pretrvávať, vlády by mohli využiť čl. 26 schengenských pravidiel a uplatniť až štyri šesťmesačné obdobia kontrol na vnútorných hraniciach, píše Euractive.com.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona