Ministri dnes prerokujú viaceré zmeny daňových zákonov

NETKY.SK • 10 August 2011, 10:54 • 2 min
Ministri dnes prerokujú viaceré zmeny daňových zákonov

Ministri dnes prerokujú viaceré zmeny daňových zákonov

slovakia

left justify in out

img

Ministri sa dnes zídu prvýkrát po trojtýždňovej prestávke a vo viac ako 30-bodovom programe majú aj viaceré zmeny daňových zákonov z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktoré súvisia predovšetkým s prípravou budúcoročného štátneho rozpočtu.

Komerčné banky pôsobiace na Slovensku by mali podľa návrhu rezortu financií od budúceho roka odvádzať osobitný odvod vo výške 0,2 % z vybraných bankových pasív. Vyplýva to z návrhu zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, o ktorom bude dnes rokovať vláda. Do rozpočtu by malo toto opatrenie priniesť v čistom viac ako 40 miliónov eur.

Návrh zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov predpokladá po novom aj zdanenie tichého vína, na ktoré sa doteraz vťahovala nulová sadzba. Rozpočet by mal týmito zmenami v budúcom roku získať dodatočných 45,5 milióna eur.

Ministri by mali dnes prerokovať aj návrh novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Cieľom je zaviesť jedno spoločné daňové priznanie k miestnym daniam, ktoré majú ročné zdaňovacie obdobie. Ministerstvo financií tak chce dosiahnuť zníženie administratívnej záťaže na strane daňovníkov aj správcov miestnych daní.

Kolkové známky by sa ako forma platenia v úradnom styku mali prestať na Slovensku používať v roku 2013. Ich predaj má byť zastavený 1. januára a platiť sa nimi bude dať ešte do 30. septembra 2013. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zrušení kolkových známok, o ktorom dnes bude kabinet rovnako diskutovať.

Ministerstvo financií tiež predpokladá posilnenie tohtoročného rozpočtu o dodatočné dividendy z podnikov s majetkovou účasťou štátu. Tie by totiž mali byť o takmer 141 miliónov eur vyššie, ako predpokladá vlani schválený rozpočet.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona