Ministri dnes budú rokovať v Gabčíkove: Pripomenú si výročie vodného diela

NETKY.SK • 25 Október 2017, 06:13 • 2 min
Ministri dnes budú rokovať v Gabčíkove: Pripomenú si výročie vodného diela

BRATISLAVA - Ministri budú v stredu pri príležitosti 25. výročia vybudovania a prevádzky Vodného diela Gabčíkovo rokovať priamo v priestoroch vodnej elektrárne.

slovakia

left justify in out

Prvým bodom zasadnutia vlády má byť materiál o aktuálnych problémoch a strategických dokumentoch vodného hospodárstva Slovenska. "Pred 25 rokmi Slovensko urobilo jedno z prvých štátotvorných rozhodnutí. Prehradilo sa prírodné koryto Dunaja a vzniklo tak najvýznamnejšie vodné dielo v krajine. V súčasnosti je to medzinárodná plavebná dráha a nenahraditeľný zdroj výroby elektriny. Som veľmi rád, že vodné dielo Gabčíkovo je opäť plne v našich rukách," uviedol na facebookovom profile v predvečer rokovania premiér Robert Fico (Smer-SD). Štát nad Gabčíkovom opäť prevzal kontrolu v roku 2015, keď vypovedal zmluvu Slovenským elektrárňam.

 

Doterajšie prevádzkovanie Vodného diela potvrdilo jeho kvality. Okrem zvýšeného zanášania zdrže sedimentmi sa negatívne prognózy jeho odporcov nepotvrdili. "Realizáciou dočasného riešenia výhradne na území SR sa zabránilo obrovským environmentálnym a ekonomickým škodám, ktoré by vznikli prerušením prác na Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros a následne neuvedením Vodného diela Gabčíkovo do prevádzky," píše sa v informácii pre kabinet. Maďarsko v roku 1989 výstavbu Vodného diela Nagymaros zrušilo.

 

Ministri budú hovoriť aj o rozšírení chránených území. Na Slovensku má pribudnúť 169 nových chránených lokalít - území európskeho významu, ktoré sú súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. Slovensko pre nedostatky v ich vyhlasovaní čelí konaniu zo strany Európskej komisie. Ministerstvo životného prostredia preto predkladá návrh na doplnenie národného zoznamu týchto lokalít.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies