Ministri dnes budú rokovať: K hlavným témam patrí aj postavenie národnostných menšín

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 08:05 • 2 min
Ministri dnes budú rokovať: K hlavným témam patrí aj postavenie národnostných menšín

BRATISLAVA - Investičná pomoc pre prešovskú spoločnosť Leyard Europe, výmena na poste podpredsedu Úradu priemyselného vlastníctva, zhodnotenie činnosti Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, ako aj správa o postavení národnostných menšín budú témami dnešného rokovania vlády.

slovakia

left justify in out

Ministri budú hovoriť aj o budúcotýždňovom stretnutí lídrov Európskej únie, ako aj V4.

 

Prešovská spoločnosť Leyard Europe žiada štát o investičnú pomoc 1,05 milióna eur na výstavbu výrobných a administratívnych priestorov v priemyselnom parku Záborské a obstaranie technologického vybavenia. Chce rozšíriť existujúci podnik priemyselnej výroby zameraný na výrobu LED panelov. Investícia v nominálnej výške 5,03 milióna eur je rozložená na obdobie rokov 2015 až 2017. Prijímateľ pomoci má do konca roku 2021 vytvoriť 119 nových pracovných miest.

 

Kabinet sa bude venovať i postaveniu národnostných menšín na Slovensku. "Uplynulý rok bol z pohľadu príslušníkov národnostných menšín mimoriadne významný najmä v súvislosti s prijatím strategických a koncepčných dokumentov týkajúcich sa postavenia a práv národnostných menšín v SR," konštatuje sa v správe z dielne Úradu vlády SR. Výzvami pre ďalšie obdobie majú byť napríklad vytvorenie verejnoprávneho fondu na podporu kultúry národnostných menšín či odstraňovania pretrvávajúcich rezerv v otázke používania jazyka menšín.

 

Ministri majú na programe aj odpočet činnosti Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity za minulý rok. Splnomocnenec Ábel Ravasz (nominant Mostu-Híd) spomína v rámci realizovaných opatrení optimalizáciu a zmeny organizačnej štruktúry úradu. Témou bude aj plnenie Stratégie SR pre integráciu Rómov do roku 2020.

 

Vláda sa bude zaoberať členstvom Slovenska v Európskom laboratóriu molekulárnej biológie (EMBL). Podľa ministerstva školstva táto inštitúcia patrí medzi svetových lídrov vedy a výskumu v oblasti prírodných vied. SR bola doteraz tzv. perspektívnym členom. Trvalým členstvom získa Slovenská republika prístup do všetkých laboratórií v rámci EMBL, ako aj hlas v Rade EMBL.

 

Na programe rokovania je aj výmena na poste podpredsedu Úradu priemyselného vlastníctva. Elemíra Murčeka má nahradiť Miroslav Čellár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies