Ministri by mali vysvetliť účasť na Plese v opere

NETKY.SK • 13 Január 2011, 08:30 • 2 min
Ministri by mali vysvetliť účasť na Plese v opere

Ministri by mali vysvetliť účasť na Plese v opere

slovakia

left justify in out

Možný konflikt záujmov spôsobený účasťou ministrov a poslancov na nedávnom Plese v opere, ktorý organizuje jeden z mobilných operátorov, by mal prešetriť Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Myslí si to poslanec Smeru-SD Martin Glváč, ktorý takéto podanie zvažuje.
      Podľa neho koalícia používa iný meter na seba a na ostatných. "Koaliční politici radi ukazujú prstom, kto je nemorálny. No keď ich ministri a poslanci tancujú na podnikovom plese vplyvnej firmy, odrazu to nevadí a neprekáža," upozornil.
      Zároveň sa pýta, ako je možné, že premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), "ktorá nás presviedča o morálke a transparentnosti, mlčí. Prečo mlčí pán Matovič, ktorý rád ukazuje, kto je vagabund," pýta sa Glváč. Zároveň pripomenul kauzu z predchádzajúceho volebného obdobia, keď vtedajšia opozícia kritizovala účasť predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Jána Jasovského (nominant ĽS-HZDS) na športovom podujatí vo Vysokých Tatrách organizovanom finančnou skupinou J&T. Prípad vtedy prešetroval parlamentný výbor. Konflikt záujmov Jasovskému nepreukázal, pretože ten vydokladoval, že na akcii nebol na účet finančných žralokov, ale náklady si hradil z vlastného.
      "Účasť koaličných ministrov na podnikovom plese to je niečo iné? Nemali by aj oni verejnosti ukázať, na koho účet sa zabávali a koľko do nich súkromná firma investovala? Zdá sa, že je to v poriadku aj podľa Aliancie Fair-play, keď teraz zrazu mlčí," upozornil Glváč. Doplnil, že je neprípustné, ak koaliční politici vnucujú spoločnosti, čo je morálne a čo už nie a sami sa nevedia pozrieť do zrkadla.
      "Politici by si nemali zákony ohýbať ako sa im zachce. Aj tento ples poukazuje na potrebu otvoriť verejnú diskusiu, ktorá by presne určila, za akých podmienok môžu ústavní činitelia fungovať. Teda aj to, či môžu chodiť na ples na náklady sponzora, aby sa v budúcnosti nestávalo, že si politici účelovo vykladajú zákony podľa toho, ako sa im to hodí," dodal.
      Ples v opere už 11 rokov otvára plesovú sezónu na Slovensku. Lístok na podujatie sa nedá kúpiť, zúčastňujú sa na ňom len pozvaní hostia. V minulosti sa na ňom zúčastňovali aj ministri Smeru-SD. "Ja som ich upozorňoval, že to asi nie je v poriadku, lebo je tam zadarmo pitie, jedlo a je to dar," vysvetlil Glváč pre TASR.
      "Predsedníčka vlády nemá čo komentovať," povedal pre TASR jej hovorca Rado Baťo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies