Ministri budú v Gabčíkove rokovať o vode ako o strategickej surovine

NETKY.SK • 24 Október 2012, 08:18 • 2 min
Ministri budú v Gabčíkove rokovať o vode ako o strategickej surovine

Ministri budú v Gabčíkove rokovať o vode ako o strategickej surovine - Politika Voda sa má stať strategickou surovinou štátu, a to aj z pohľadu legislatívy. Vláda SR má na programe dnešného výjazdového rokovania v Gabčíkove aj schvaľovanie deklarácie, že

slovakia

left justify in out

img

Voda sa má stať strategickou surovinou štátu, a to aj z pohľadu legislatívy. Vláda SR má na programe dnešného výjazdového rokovania v Gabčíkove aj schvaľovanie deklarácie, že voda je strategická surovina štátu podliehajúca národným záujmom.

Každý vývoz slovenskej vody by mala preto po novom schvaľovať vláda a platiť by sa za ňu mali vyššie ako bežné poplatky, čo majú zabezpečiť legislatívne zmeny.

Ako vyplýva z materiálu, v súčasnosti takmer celý svet rieši problémy s nedostatkom vodných zdrojov a nastupujúcou klimatickou zmenou a jej možnými negatívnymi dosahmi na životné prostredie vrátane vôd. "Je nevyhnutné, aby štát chránil, udržiaval a zachovával svoje zdroje vody ako vzácnu, strategickú surovinu, ktorá má už dnes pre krajiny s jej nedostatkom nevyčísliteľnú cenu."

Kabinet dnes bude zasadať priamo v areáli vodného diela (VD) Gabčíkovo - Nagymaros, a to pri príležitosti 20. výročia jeho vybudovania a prevádzky. Envirorezort preto na rokovanie pripravil materiál o prehradení Dunaja, ako aj samotnom vodnom hospodárstve, jeho fungovaní a problémoch. Tie majú podľa materiálu, ktorým sa budú zaoberať ministri, spočívať najmä v chýbajúcich finančných prostriedkoch, ktorých má byť každý rok k dispozícii menej.

Ministri by mali rozhodovať aj o návrhu ministra dopravy Jána Počiatka odvolať z funkcie súčasného splnomocnenca pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros Petra Hatiara. Hovoriť sa má aj o návrhu účasti Slovenska na svetovej výstave Expo 2015 v Miláne. Členovia kabinetu by mali rokovať aj o novom šéfovi Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Kto by mohol túto pozíciu zastávať, zatiaľ nie je jasné.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies