Ministri budú v Bruseli rokovať o Južnom prúde

NETKY.SK • 9 December 2014, 09:27 • 2 min
Ministri budú v Bruseli rokovať o Južnom prúde

BRUSEL - V bruselskom sídle EÚ sa v utorok stretnú ministri zodpovedajúci za rezort energetiky a debatovať by mali aj o ďalšom osude projektu plynovodu Južný prúd.

slovakia

left justify in out

Nad tým visí veľký otáznik od minulotýždňového vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý oznámil jeho zastavenie. Ako dôvod uviedol odmietavý postoj EÚ k celej veci. Koniec projektu Južný prúd potvrdil aj šéf ruského energetického gigantu Gazprom Alexej Miller. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker však takýto postup ešte minulý týždeň odmietol a vyzval na ďalšie rokovania.

 

Plynovod Južný prúd mal dopravovať ruský zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy a obísť pritom Ukrajinu. Mal však problémy s financovaním, keď zahraničné banky zaujali opatrný postoj pre sankcie EÚ voči Rusku. Projekt mal podľa odhadov stáť 40 miliárd USD. Južný prúd tiež nevyhovoval európskej legislatíve, ktorá bráni energetickým firmám vlastniť prepravné trasy, ak ich používajú na prepravu vlastného plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies