Ministri budú rokovať aj o predsedníctve SR v EÚ

NETKY.SK • 17 September 2014, 08:19 • 2 min
Ministri budú rokovať aj o predsedníctve SR v EÚ

BRATISLAVA – O výdavkoch na predsedníctvo Slovenska v Európskej únii (EÚ) či stave rokovaní medzi Slovenskom a Maďarskom o vodnom diele Gabčíkovo – Nagymaros dnes bude rokovať vláda na svojej 123. schôdzi.

slovakia

left justify in out

Na dnešné zasadnutie ministri neprídu na autách ako zvyčajne. Rozhodli sa totiž podporiť Európsky týždeň mobility a na úrad vlády chcú doraziť alternatívnou dopravou. Minister zahraničných vecí na rokovanie vlády predkladá správu o výdavkoch na prípravu predsedníctva SR v Rade EÚ. Z tej vyplýva, že štát investuje v roku 2015 do príprav na predsedníctvo Slovenska približne 15,6 milióna eur. Budeme musieť zaplatiť zvýšený počet slovenských diplomatov v Bruseli, jazykové vzdelávania pre niektorých zamestnancov štátu či nákup počítačov. 

Kabinet sa bude zaoberať aj návrhom na podpis memoranda s Organizáciou pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Na základe memoranda budú môcť ministerstvá vysielať do OECD svojich odborníkov na niekoľkomesačné stáže. 

 

Vláda má na stole aj dokument nazvaný Informácia o zmene indikatívneho zoznamu veľkých projektov v rámci operačného programu Životné prostredie. V materiáli sa uvádza, že na efektívnejší boj proti povodniam plánuje Slovensko za pomoci Európskej únie vyčleniť 63 611 882 eur. Prijímateľom finančných prostriedkov z projektu Aktívna ochrana pred povodňami operačného programu Životné prostredie má byť podľa dokumentu Ministerstvo vnútra SR. 

 

Priemerný plat učiteľa verejnej vysokej školy v roku 2013 bol 1 245,19 eura. Oproti roku 2012 im zárobok narástol o 3,87 percenta. Profesori na verejných vysokých školách zas vlani zarábali priemerne 1 849,37 eura a docenti 1 425,42 eura. Profesori si tak prilepšili o 4,98 percenta a docenti o 3,62 percenta. Vyplýva to z Výročnej správy o stave vysokého školstva za rok 2013, ktorú by mala schváliť vláda. 

 

Od budúceho roka sa by sa mali všetky súdne pojednávania nahrávať a nahrávky z pojednávaní budú súčasťou súdneho spisu. Predpokladá to návrh novely Občianskeho súdneho poriadku, ktorú na rokovanie vlády predkladá rezort spravodlivosti. Nákup a inštaláciu nových nahrávacích zariadení v hodnote 237 792 eur umožnil projekt Rozvoj a technologická inovácia súdno-trestnej a súdno-civilnej agendy Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý sa financuje z prostriedkov Švajčiarskeho finančného mechanizmu. Vláda sa oboznámi aj so správou o stave rokovaní s Maďarskom o vodnom diele Gabčíkovo – Nagymaros. Z dokumentu vyplýva, že rokovania medzi oboma štátmi v posledných rokoch veľmi nepokročili. Môže za to predovšetkým skutočnosť, že v Maďarsku nebola niekoľko rokov obsadená funkcia vedúceho delegácie, ktorý by so Slovenskom o riešení spornej otázky rokoval. "Vzhľadom na politickú situáciu v Maďarsku chýbal vedúci maďarskej delegácie vlády od apríla 2010 do apríla 2012 a následne od septembra 2013 do 25. júla 2014, čo malo za následok, že vzájomné rokovania boli na dlhý čas prerušené," uvádza sa v správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies