Ministri budú hovoriť o autorských právach aj prepojení plynovodov

NETKY.SK • 23 Október 2013, 07:05 • 2 min
Ministri budú hovoriť o autorských právach aj prepojení plynovodov

BRATISLAVA - Vláda sa dnes bude zaoberať prepojením plynovodov, ale aj autorskými právami. Ministerstvo kultúry na rokovanie kabinetu predložilo návrh legislatívneho zámeru autorského zákona.

slovakia

left justify in out

V ňom poukazuje, že autori a iní nositelia práv fakticky stratili možnosť kontrolovať každé ich používanie. Pripraviť sa má preto nový zákon, ktorý zabezpečí efektívnejší výkon autorských práv.

Ministri tiež budú hovoriť o prepojení plynárenských prepravných sietí medzi Slovenskom a Poľskom. Podpis medzivládnej dohody, s ktorou by dnes vláda mala vyjadriť súhlas, sa očakáva ešte tento týždeň na slovensko-poľskom hospodárskom fóre v Spišskej Novej Vsi.

Posilnenie spolupráce krajín Európskej únie (EÚ) v oblasti hospodárskej politiky, ako aj problematika digitálnej ekonomiky a inovácií. Toto sú hlavné témy októbrového summitu Európskej únie, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a piatok (24. a 25.10.) v Bruseli. Slovensko bude na ňom zastupovať premiér Robert Fico, ktorého cestu má tiež odobriť kabinet.

Do roku 2030 sa budú vo svete stavať a do komerčnej prevádzky zaraďovať jadrové reaktory 3. generácie. Začiatok budovania reaktorov 4. generácie sa plánuje po roku 2030. "Ak sa chce Slovensko podieľať na výrobe komponentov, budovaní a prevádzkovaní reaktorov 4. generácie, potom je potrebné v období do roku 2030 intenzívne sa zapojiť do výskumu a vývoja v tejto oblasti," uvádza sa v Správe o pripravenosti Slovenskej akadémie vied (SAV) na plnenie strategických cieľov vedy a výskumu vyplývajúcich zo stratégie Európa 2020, ktorou by sa mala vláda rovnako zaoberať.

Členovia kabinetu rozhodnú aj o vymenovaní nových členov predsedníctva Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV). Predsedníctvo APVV má celkovo 13 členov, deviatim končí 25. októbra štvorročné funkčné obdobie. Medzi kandidátmi, ktorých navrhuje ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu sú napríklad podpredsedníčka Slovenskej akadémie vied Eva Majková, dekan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky na Univerzite Komenského v Bratislave Jozef Masarik, ale aj Ľudovít Parilák zo Železiarní Podbrezová či Anton Ondrej z firmy Samsung electronics Slovakia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona