Ministri budú dnes mimoriadne rokovať o zákone o duálnom vzdelávaní

NETKY.SK • 9 Január 2015, 06:59 • 2 min
Ministri budú dnes mimoriadne rokovať o zákone o duálnom vzdelávaní

BRATISLAVA – Vláda sa dnes zíde na mimoriadnej schôdzi, aby prerokovala návrh zákona o odbornom vzdelávaní a príprave z dielne rezortu školstva. Sociálni partneri v pondelok (5.1.) na zasadnutí tripartity zákon síce podporili, no na jeho konečnej podobe zhodu nenašli.=

slovakia

left justify in out

Zamestnávatelia považujú právnu úpravu, ktorou sa má na Slovensku zaviesť duálny systém vzdelávania, podľa aktuálneho návrhu za nevykonateľnú. Štát im vraj ukladá množstvo povinností, ale súčasne nevytvára podmienky na vstup do systému. Majú v ňom prevziať minimálne polovicu zodpovednosti a podielu na obsahu vzdelávania.
     

Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR sa nepáči systém motivácie zamestnávateľov. Navrhovaných 70 eur na žiaka mesačne označil viceprezident RÚZ Jaroslav Holeček za nedostatočných. Ako upozornil, zamestnávatelia budú musieť zaistiť kompletné finančné a hmotné zabezpečenie žiakov vrátane stravovania či materiálnych podmienok pre praktické vyučovanie.
      

Organizácie žiadajú tiež dopracovať spravovanie systému odborného vzdelávania. "Zákon je v súčasnosti predložený tak, že celá administratívna záťaž je smerovaná na profesijné organizácie, ktoré sú príspevkovými organizáciami a nemajú vytvorené ani finančné, ani kompetenčné prostriedky na to, aby tento zákon realizovali tak, ako bol predložený," domnieva sa viceprezident AZZZ Roman Karlubík.
     

Sociálni partneri majú ambíciu nájsť zhodu ešte v priebehu januára, aby sa zmeny zaviedli už od nového školského roka. "Všetci si uvedomili, že tento návrh zákona je systémového charakteru, je preto veľkým záujmom dospieť aj k istej motivačnej dohode voči tým, ktorí majú vzdelávanie zabezpečovať," uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies