Ministertvo vnútra: Ani Kotlebove, ani iné hliadky nemajú vo vlakoch žiadne právomoci

NETKY.SK • 16 Január 2017, 14:13 • 2 min
Ministertvo vnútra: Ani Kotlebove, ani iné hliadky nemajú vo vlakoch žiadne právomoci

BRATISLAVA - Polícia má každý deň vo vlakoch nasadených 70 hliadok, denne ich nasadzujú takmer do 300 vlakov v závislosti od bezpečnostnej situácie. Jedine polícia môže v prípade narušenia verejného poriadku vo vlakoch zasiahnuť.

slovakia

left justify in out

Zároveň v reakcii na Matovičov návrh rómskych hliadok vo vlakoch ministerstvo vnútra uviedlo, že v posledných rokoch stúpol aj počet policajtov - rómskych špecialistov, ktorých aktuálne majú 283. "Nie všetci sú však Rómovia. Na to, aby sa niekto stal policajtom, musí splniť podmienky a požiadavky, ktoré sú napísané v zákone," uviedol pre agentúru SITA rezort vnútra. Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič dnes navrhol, aby vo vlakoch pôsobili rómske hliadky ako odpoveď na Kotlebove hliadky.

 

"Ani Kotlebove hliadky, ani hliadky, ktoré navrhujú poslanci za OĽaNO, nemajú vo vlakoch žiadne právomoci. Jediný, kto v prípade narušenia verejného poriadku, môže vo vlakoch zasahovať, je polícia," píše sa v stanovisku rezortu s tým, že aj vďaka policajtom vo vlakoch každoročne klesá kriminalita. Vlani sa ich vo vlakoch stalo takmer 600 skutkov, pričom každý druhý skutok sa polícii podarilo objasniť. Bolo zistených aj 27-tisíc priestupkov, ktoré riešili v blokovom konaní. Ide o pokles o štvrtinu, tvrdí ministerstvo.

 

Šéf hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič dnes navrhol, aby štát do vlakov v reakcii na Kotlebove hliadky navrhol rómske hliadky. Podľa Matoviča môže využiť ľudí, ktorí v roku 2015 pôsobili v projekte rómskych hliadok v obciach a osadách. Na projekte, ktorý bol financovaný hlavne z eurofondov, sa podieľalo 325 ľudí v takmer stovke obcí. Matovič tvrdí, že štát môže na projekt rómskych hliadok využiť 380 miliónov z eurofondov, ktoré Slovensko na riešenie rómskej problematiky má k dispozícii.

 

Od nového roka platí novela zákona o dráhach, podľa ktorej „dohľad nad verejným poriadkom, ochranu základných práv a slobôd, ochranu života a zdravia cestujúcich prepravovaných vlakmi osobnej prepravy a na železničných staniciach a ich majetku vykonáva Policajný zbor SR alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy alebo dopravcom“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies