Ministerstvo životného prostredia objavilo nový zdroj peňazí: Zdania vývoz vody?!

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 13:50 • 2 min
Ministerstvo životného prostredia objavilo nový zdroj peňazí: Zdania vývoz vody?!

BRATISLAVA - Štát podľa denníka HOSPODÁRSKE NOVINY objavil nový zdroj príjmov - vývoz vody zo Slovenska do zahraničia. Ministerstvo životného prostredia predkladá návrh zákona, ktorý robí z vody podnikateľskú komoditu. Štát dokonca počíta s jej zdanením 40 percentami.

slovakia

left justify in out

Denník ďalej konštatuje, že podľa navrhovaného zákona bude mať vláda pri obchode s vodou voľné ruky. Bude rozhodovať o tom, kto bude môcť vodu predávať, respektíve vyvážať. Odborníci odhadujú, že záujem o slovenskú vodu bude veľký. Niektorí aktivisti však varujú, že vláda nebude schopná zabrániť ovládnutiu vodných zdrojov vybranými podnikateľskými subjektmi, ktoré budú nekontrolovane vyvážať vodu do zahraničia. Viac informácií prináša denník v článku s názvom "Vláda vidí nový biznis: vývoz vody".

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že Hospodárske noviny v článku zavádzajú. "Dnešný článok v Hospodárskych novinách, s titulkom „Vláda vidí nový biznis: vývoz vody“ vytvára zavádzajúci dojem, že štát mieni obchodovať s vodou, alebo takýto obchod podporiť, čo je nezmysel. Faktom je pravý opak," informoval Maroš Stano z ministerstva. "Ide o čisto preventívne ochranné opatrenie, ktoré má chrániť národné nerastné bohatstvo v podobe zásob vody," dodal Staňo.

Súčasná legislatíva dovoľuje predaj vody za hranice vŠetkým subjektom, ktoré majú povolenie na jej odber. "Ministerstvo životného prostredia je však presvedčené, že preprava a prevod vody cez hranice štátu musí byť pod kontrolou obyvateľov SR prostredníctvom vlády. Štát už v minulosti zaregistroval signály a úvahy o cezhraničnom obchode s vodou," povedal Staňo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies