Ministerstvo životného prostredia kúpilo súkromný pozemok v TANAP-e

NETKY.SK • 5 Február 2019, 13:04 • 2 min
Ministerstvo životného prostredia kúpilo súkromný pozemok v TANAP-e

BRATISLAVA - Ministerstvu životného prostredia (MŽP) sa podarilo odkúpiť veľký pozemok v Národnej prírodnej rezervácii (NPR) Choč (okr. Dolný Kubín), ktorý bol predtým v súkromnom vlastníctve.

slovakia

left justify in out

Majiteľ ponúkol pozemok s rozlohou asi 190-tisíc metrov štvorcových na predaj, pričom MŽP si uplatnilo predkupné právo štátu na pozemky v chránených územiach. „Prijatiu tejto ponuky predchádzalo posúdenie vhodnosti pozemku na výkup a ocenenie jeho prírodných hodnôt,“ uviedla Správa Tatranského národného parku (TANAP), ktorá NPR Choč spravuje. Správa TANAP-u konštatovala, že ide o prvý prípad, keď štát prijal takúto ponuku na odkúpenie súkromného pozemku v oblasti s najvyššou ochranou.

 

img

Teraz už štátny pozemok sa nachádza v NPR Choč a je súčasťou územia európskeho významu Choč, ako aj chráneného vtáčieho územia Chočské vrchy. „Z pohľadu ochrany prírody je to veľmi cenné územie,“ zdôraznila Správa TANAP-u. Nachádzajú sa tam vzácne typy biotopov, je tiež domovom viacerých chránených a ohrozených druhov rastlín a živočíchov. Parcela je lesným pozemkom v najprísnejšom 5. stupni ochrany. „Získaním vlastníctva môžeme do budúcnosti garantovať zachovanie vhodných podmienok pre existenciu vzácnych druhov," uzavrela Správa TANAP-u.

 

img


Práve nevyriešené vlastnícke vzťahy brzdia už roky zonáciu Tatranského národného parku. Na jeho území je veľké množstvo majiteľov pozemkov, urbárov či štátnych vlastníkov, s ktorými sa musí štát dohodnúť na užívaní ich pozemkov. Zákon pritom ponúka rôzne možnosti, či už nájom, odkúpenie, finančnú kompenzáciu alebo výmenu pozemku. Štát musí vlastníkom kompenzovať obmedzovanie ich činnosti, pretože vo vyšších stupňoch ochrany je obmedzená ľudská činnosť, napríklad je tu zakázaný výrub stromov, a štát im vlastne zoberie možnosť ekonomicky obhospodarovať ich majetok. MŽP vedie z majiteľmi komplikované rokovania už od roku 2012.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona