Ministerstvo životného prostredia dosiahlo envirorekord v sadení stromov

NETKY.SK • 20 Október 2017, 16:14 • 2 min
Ministerstvo životného prostredia dosiahlo envirorekord v sadení stromov

BRATISLAVA - Počas dnešného medzinárodného dňa stromov sa podarilo zamestnancom rezortu životného prostredia a dobrovoľníkom vysadiť 951 pôvodných druhov drevín Dolného Žitného ostrova.

slovakia

left justify in out

Vytvorili tak slovenský rekord vo výsadbe stromov na nelesných plochách. Ako informoval agentúru SITA hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák, stromy vysádzali stovky zamestnancov rezortu životného prostredia – Slovenskej agentúry životného prostredia, Štátnej ochrany prírody SR a dobrovoľníkov na území Chráneného vtáčieho územia (CHVÚ) Ostrovné lúky, najmä popri poľných cestách v obciach Čalovec, Lipové, Zemianska Olča, Okoličná na Ostrove a Brestovec. Dobrovoľníci počas dnešnej akcie vysadili najmä lipy, javory, duby, topole a pôvodné ovocné druhy, pretože v tejto poľnohospodárskej krajine chýbajú. Akciu pripravilo Stredisko environmentálnej výchovy Slovenskej agentúry životného prostredia Dropie spoločne s partnerom Bratislavským regionálnym ochranárskym združením v rámci projektu Ochrana vtákov v CHVÚ Ostrovné lúky.

„Stromy majú v celom ekosystéme svoje nezastupiteľné miesto. Som preto rád, že sa nám v spolupráci s dobrovoľníkmi a tretím sektorom darí aj takýmto spôsobom pomáhať prírode a životnému prostrediu,“ povedal štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla, ktorý sa na podujatí zúčastnil. Lesnatosť katastrálnych území v CHVÚ Ostrovné Lúky je len okolo dve až päť percent, pričom priemerná lesnatosť Slovenska je 41 percent.

Práve stromy majú nenahraditeľnú funkciu v ochrane pôdy pred veternou eróziou, vplyv na hospodárenie s vodou v krajine, ale aj na mikroklímu znižovaním výparu z pôdy a zvyšovaním vlhkosti, zachytávajú prach a alergény. Majú vplyv aj na prúdenie a smer vetra. Zachovávajú rozmanitosť života v krajine a poskytujú priaznivé podmienky pre život nad aj pod povrchom pôdy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona