Ministerstvo zdravotníctva zriadilo bezplatnú telefonickú infolinku o poplatkoch

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 11:51 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva zriadilo bezplatnú telefonickú infolinku o poplatkoch

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zriadilo bezplatnú telefonickú informačnú linku. Obyvatelia sa na nej môžu dozvedieť všetko, čo sa týka poplatkov v ambulanciách lekárov. Infolinka s číslom 0800 611 117 bude k dispozícii v pracovných dňoch od 9.00 do 14.00 h. TASR o tom informovala riaditeľka komunikačného odboru rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

slovakia

left justify in out

"K tomuto kroku pristúpilo MZ SR s cieľom skvalitniť informovanosť o aktuálnej téme, ktorá v týchto dňoch rezonuje a zaujíma sa o ňu široká verejnosť," uviedla Čižmáriková. Podnety a otázky, ktoré súvisia s touto problematikou, môžu občania posielať na ministerstvo zdravotníctva aj písomne na e-mailovú adresu poplatky@health.gov.sk.

 

Za administratívne úkony ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení už lekári dnešným dňom nebudú môcť vyberať poplatky. Do účinnosti totiž vstúpila novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá v nich prináša zmeny. MZ si od nej sľubuje zavedenie jednoznačných pravidiel.

 

Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne. Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu. Zoznam takýchto výkonov možno nájsť v nariadení vlády 777/2004. Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky budú zasielať samosprávnym krajom. Iné, ako schválené poplatky, nebudú môcť vyberať.

 

Okrem poplatkov za administratívu sa ruší aj prednostné objednávanie sa na termíny. Lekári ich môžu vyberať ešte dva mesiace. To sa však netýka tých, ktorí ich nemajú zavedené už v súčasnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies