Ministerstvo zdravotníctva začína súťaž na centrálny nákup magnetických rezonancií

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 14:54 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva začína súťaž na centrálny nákup magnetických rezonancií

BRATISLAVA - Po centrálnom obstarávaní CT prístrojov, nemocničných postelí a lineárnych urýchľovačov vyhlasuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR aj centrálny nákup magnetických rezonancií – MR prístrojov. Cieľom rezortu zdravotníctva je komplexná obnova medicínskej techniky v slovenských nemocniciach.

slovakia

left justify in out

"Magnetické rezonancie patria medzi kľúčové diagnostické zariadenia, a preto považujem ich obnovu za mimoriadne dôležitú. Lekári budú môcť diagnostikovať pacientov na tých najmodernejších prístrojoch najnovšej generácie, aké sú v súčasnosti vôbec dostupné. Pre pacientov to bude obrovský prínos, pretože úplne jednoznačne platí, že čím kvalitnejšia diagnostika, tým účinnejšia liečba,“ zhodnotil minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Predbežná hodnota zákazky je viac ako 23 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), pričom rezort zdravotníctva predpokladá, že nemocnice takto obnovia až 15 MR prístrojov. "Vzhľadom na to, že vývoj MR prístrojov je rýchlejší, tak súťaž bude mať inú podobu ako napríklad pri CT prístrojoch. Súťaž sa bude realizovať prostredníctvom takzvaného dynamického nákupného systému,“ doplnil riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana.

Šéf rezortu zdravotníctva je presvedčený, že vďaka centrálnemu obstarávaniu sa podarí usporiť finančné prostriedky, čo považuje za ďalší krok k efektivite a transparentnosti. Súťaž bude podobne ako pri CT prístrojoch dvojkolová. V prvom kole sa vyberú kvalifikovaní dodávatelia a v druhom kole začne súťaž, kto z nich prístroj dodá. V rámci jednej súťaže sa bude môcť naraz obstarať aj viac MR prístrojov pre viaceré nemocnice s podobným zameraním, resp. spádovou oblasťou.

Súťaž sa bude uskutočňovať v piatich kategóriách, pričom do prvej patria najdrahšie MR prístroje, do piatej najlacnejšie. Cena závisí od cievkovej a softvérovej výbavy prístroja a záručnej doby. "Stanoviť cenové hladiny jednotlivých kategórií bolo dosť náročné, pretože existujú rôzne výbavy MR prístrojov a zároveň niektoré prístroje v rámci jednej kategórie môžu mať rôzne vlastnosti aj aplikácie,“ priblížil Smatana.

Prípravu súťaží, teda výber kategórie, cievkovú výbavu, softvér a kvalitatívne hodnotenie, bude ministerstvo robiť v spolupráci s jednotlivými nemocnicami, resp. špecializovanými ústavmi, ktoré o kúpu MR prístroja prejavia záujem. Rezort zdravotníctva predpokladá, že nové MR prístroje budú v nemocniciach už na jeseň tohto roka.

V priebehu niekoľkých týždňov by sa mala vyhlásiť aj súťaž na centrálny nákup monitorov vitálnych funkcií či infúznej techniky. Ministerstvo doposiaľ úspešne zrealizovalo centrálne obstarávanie CT prístrojov, vďaka ktorému získalo 13 slovenských nemocníc nové moderné počítačové tomografy s 30- až 60-percentnou úsporou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies