Ministerstvo zdravotníctva upravuje požiadavky na vybavenie záchraniek

NETKY.SK • 21 September 2014, 11:26 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva upravuje požiadavky na vybavenie záchraniek

BRATISLAVA - Technické vybavenie operačných stredísk záchrannej zdravotnej služby ako aj záchraniek by sa malo inovovať.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) zvyšuje požiadavky, zmeny si podľa neho vyžiadala aplikačná prax. Úpravu materiálno-technického vybavenia navrhuje vo výnose, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o záchrannej zdravotnej službe (ZZS).

Rezort dopĺňa vybavenie sanitiek, ktoré slúži na starostlivosť o dýchacie cesty, obnovu a podporu vitálnych funkcií a vybavenie slúžiace na starostlivosť o život ohrozujúce stavy. Napríklad ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci, teda záchranky bez lekára, už budú povinne vybavené EKG, doposiaľ takáto požiadavka na ne kladená nebola. Zároveň rezort upravuje aj liekové spektrum, ktoré budú musieť mať sanitky k dispozícií. "Jedným z cieľom MZ SR je aj skvalitňovanie neonatologickej starostlivosti, a to aj s prihliadnutím na skutočnosť, že stále sa zvyšuje počet predčasne narodených detí, ktorých zdravotný stav si vyžaduje prevoz na špecializované pracoviská,“ uviedla hovorkyňa MZ Martina Šoltésová. Rezort zavádza aj povinné použitie telekomunikačného prepojenia a prenosu informácií, vrátane satelitného monitorovania vozidiel záchrannej zdravotnej služby s operačným strediskom ZZS.

 

V prípade operačných stredísk sa navrhujú aj zmeny, ktoré zlepšujú optimalizáciu dostupnosti linky tiesňového volania, kontrolu počtu prihlásených operátorov, prevenciu zlyhania systému z technických príčin ako aj grafickú a vizuálnu podporu pre operačné stredisko o pohybe sanitiek. 

 

Podľa ministerstva návrh nezaťaží podnikateľské prostredie vo vyššej miere. Ako prepočítalo, novelizácia liekového spektra si vyžiada maximálne 50 eur na jednu ambulanciu ZZS, pričom tieto náklady sa postupne po použití liekov pacientmi, uhradia cez zdravotné poisťovne a tak v konečnom dôsledku finančné zaťaženie nebude žiadne. "Doplnenie ostatného špecifického vybavenia v zmysle návrhu výnosu dnes už väčšina ambulancií ZZS má a používa ho a z tohto dôvodu nie je potrebné ich dopĺňať u poskytovateľov ZZS, a preto táto zmena nepredstavuje ďalšie zvýšené nároky,“ uviedla Šoltésová. 

Účinnosť výnosu predpokladá MZ od prvého októbra tohto roka. Výnos je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona