Ministerstvo zdravotníctva uložilo ďalšie pokuty za nedostupnosť liekov

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 12:23 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva uložilo ďalšie pokuty za nedostupnosť liekov

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR opäť pokutovalo farmafirmy za nedostupnosť liekov. Dvom spoločnostiam uložilo štyri pokuty, každú vo výške 10.000 eur. Na trhu chýbali lieky na vysoký cholesterol a epilepsiu.

slovakia

left justify in out

"V prvom prípade MZ SR konalo na podnet občana, ktorý upozornil, že v lekárňach chýba liek na zníženie cholesterolu s nulovým doplatkom pacienta. V druhom prípade sa zistilo, že na našom trhu nie sú ďalšie tri kategorizované lieky na liečbu epileptických záchvatov. Všetky sú s nulovým doplatkom," informovala šéfka komunikačného oddelenia rezortu Zuzana Čižmáriková.
      

V priebehu ôsmich mesiacov ministerstvo za nedostupnosť liekov uložilo pokuty v celkovej výške 70.000 eur. Tento rok to boli dve pokuty, každá vo výške 10.000 eur. "Zo slovenského trhu vtedy vypadol liek, ktorý pacienti užívajú proti reumatoidnej artritíde, a tiež liek na zníženie cholesterolu. Na oba prípady upozornili občania. Lieky boli vyradené z kategorizačného zoznamu," priblížila.
      

Úplne prvá pokuta za nedostupnosť liekov vo výške 10.000 eur padla vlani v novembri. Išlo o liek, ktorý sa používa na zníženie vysokého krvného tlaku. Aj v tomto prípade MZ SR konalo na základe podnetu pacienta. "Vo všeobecnosti platí, že povinnosťou každého držiteľa registrácie lieku, resp. jeho zástupcu, je zabezpečiť dostupnosť liekov v takom rozsahu, aby nebola ohrozená zdravotná starostlivosť," uzavrela Čižmáriková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies