Ministerstvo zdravotníctva ukončilo najväčší tender na CT-čka

NETKY.SK • 16 December 2016, 10:31 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva ukončilo najväčší tender na CT-čka

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vysúťažilo firmy, ktoré dostanú rámcové zmluvy na dodávku CT prístrojov do slovenských nemocníc. Výberu predchádzali konzultácie s rezortom, ktoré absolvovali víťazné firmy. Informoval o tom týždenník Trend na svojej stránke.

slovakia

left justify in out

Rezort zverejnil vo Vestníku Úradu pre verejné obstarávanie mená víťazných firiem, ktoré na základe rámcovej zmluvy budú môcť do slovenských nemocníc dodávať CT prístroje. "Centrálnym nákupom chcel rezort zabrániť podobným kauzám ako bol predražený nákup CT-čka v piešťanskej nemocnici," píše Trend.

Podľa zverejnenej dokumentácie verejnej súťaži s predpokladanou hodnotou zákazky 40,6 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) predchádzalo na ministerstve viacero kôl „prípravných trhových konzultácií“. "Zúčastnili sa ho firmy, ktoré boli rezortu známe ako priami zástupcovia výrobcov CT-čiek na Slovensku alebo ich výhradní dodávatelia. Konkrétne spoločnosti Audioscan, Siemens Healthcare, Intes Poprad a S&T Slovakia," informoval Trend. Títo účastníci trhových konzultácií sa nakoniec stali, spolu ešte s firmou Meditrade, zároveň jedinými účastníkmi a aj víťazmi tendra. Ministerstvo s nimi uzavrie rámcové zmluvy na tri roky.

Predbežné trhové konzultácie sú, ako sa uvádza v dokumente ministerstva vo Vestníku, v súlade so zákonom. Zrealizovať ich mali hlavne kvôli zložitosti a rozmanitosti zákazky, ale aj pre určenie nediskriminačných podmienok. "So spoločnosťami rezort počas konzultácií riešil, aké majú portfólio prístrojov a aké delenie kategórií CT-čiek by navrhovali. Súťaž totiž bola rozdelená na päť častí podľa výkonnosti a určenia prístrojov," priblížil Trend.

Hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková uviedla na otázku Trendu o výslednej cene zákazky, že ju budú môcť zverejniť až po podpise rámcových dohôd s úspešnými uchádzačmi v jednotlivých častiach. Okrem toho, vysúťažená cena zrejme nebude konečná. Podľa ministerstva pôjde len o horný limit, ktorý nemusí byť vyčerpaný.

Z každej časti súťaže, ktorých bolo dokopy päť, totiž vzišli dvaja víťazi. Tí budú ďalej súťažiť v elektronických aukciách na dodávku CT prístroja v konkrétnej špecifikácii pre konkrétnu nemocnicu. „Sekundárne elektronické aukcie nebudú realizovať jednotlivé zdravotnícke zariadenia samostatne, ale bude ich realizovať ministerstvo zdravotníctva na základe doručených požiadaviek zdravotníckych zariadení,“ spresnila Luptáková.

Rezort takto bude nakupovať CT prístroje nielen pre svoje nemocnice, ale aj pre neziskové organizácie a zdravotnícke zariadenia vyšších územných celkov. Ako uviedlo ministerstvo, od úspešného uchádzača sa očakáva aj záručný servis, ktorý pokryje náklady spojené s prístrojom, vrátane náhradných dielov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona