Ministerstvo zdravotníctva štartuje skríning rakoviny krčka maternice

NETKY.SK • 7 November 2019, 13:02 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva štartuje skríning rakoviny krčka maternice

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva štartuje skríning rakoviny krčka maternice. Rezort o tom informoval vo štvrtok na tlačovej konferencii s tým, že v rámci aktuálne prebiehajúceho Roku prevencie začína tretiu etapu štátom riadeného skríningového programu.

slovakia

left justify in out

Cieľovou skupinou tohto skríningu budú ženy vo veku 23 až 64 rokov. Zdravotné poisťovne pozvú ženy na preventívnu gynekologickú prehliadku, v rámci ktorej sa skríning rakoviny krčka maternice zrealizuje.

 

"Ide o veľmi dôležitú vec, každá z oslovených by mala využiť túto možnosť. Onkologické ochorenie treba podchytiť čo najskôr, len tak môžeme zvýšiť úspešnosť liečby a šancu na uzdravenie," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Ako uviedol rezort, ide o jednoduché a rýchle vyšetrenie, následne ster z krčka maternice gynekológ odošle do cytologického laboratória na analýzu. Prvé dva odbery sa uskutočnia raz ročne.

 

"V prípade negativity týchto dvoch cytologických výsledkov skríning pokračuje v intervale každé 3 roky až do veku 64 rokov. Ak budú posledné tri nálezy v tomto veku negatívne, skríning sa ukončí," povedal Oliver Sádovský z Národného onkologického ústavu v Bratislave. Ako dodal, približne 50 % prípadov rakoviny krčka maternice je diagnostikovaných v druhom až štvrtom štádiu. Na druhej strane ide podľa jeho slov o preventabilné ochorenie, ktoré sa vyvíja roky.
 

img


"Ako klinický onkológ sa stretávam s pokročilými štádiami rakoviny krčka maternice. Sú to často mladé ženy, prvý vrchol výskytu je okolo 45. roku života, ale sú prípady aj oveľa mladších," povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Stanislav Špánik. Ako uviedol, ak by chodili ženy na preventívne prehliadky, mnoho úmrtí by sa dalo odvrátiť.

 

"Dúfam, že všetky ženy, ktoré si v schránke nájdu pozvánku na skríning, pôjdu za svojím gynekológom," dodal Stanislav Špánik.

Na Slovensku umiera na rakovinu krčka maternice 200 žien ročne, pričom za rovnaké obdobie sa u nás vyskytne až 600 nových prípadov tohto ochorenia.

 

Cieľom ministerstva zdravotníctva je prostredníctvom národného pozývacieho skríningu úmrtnosť znížiť. Krajiny s úspešnými skríningovými programami, ako napríklad Fínsko alebo Austrália dosiahli redukciu mortality až o 80 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona