Ministerstvo zdravotníctva stále nevie, kedy sa tento rok dofinancuje systém

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 16:31 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva stále nevie, kedy sa tento rok dofinancuje systém

BRATISLAVA - Nemocnice stále čakajú na dofinancovanie zdravotníctva. Ak sa tak nestane do konca septembra, môže dôjsť k ohrozeniu zamestnanosti či zníženiu dostupnosti zdravotnej starostlivosti, upozornila Asociácia nemocníc Slovenska (ANS).

slovakia

left justify in out

Do tohto dátumu im zdravotné poisťovne podľa dohody s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR neznižujú platby. Potom im to už ale pre málo peňazí v systéme nevedia garantovať.

 

MZ SR stále nevie oficiálne povedať, koľko peňazí a kedy pôjde tento rok dodatočne do systému. Chce ich tam ale dostať. "Táto problematika je predmetom rokovaní s ministerstvom financií," povedala pre TASR Stanislava Luptáková z MZ SR. Hovoriť o podrobnostiach je nateraz podľa ministerstva financií predčasné.

 

Nemocniciam stúpli tento rok náklady pre zvýšenie miezd zdravotníkov a lekárov či zvýšenie minimálnej mzdy. "Opätovne upozorňujeme na potrebu dofinancovania minimálne o 95 miliónov eur," uviedla tento týždeň v písomnom stanovisku ANS. Združuje asi 70 neštátnych zariadení, konkrétne týmto nemocniciam chýba asi 27 miliónov eur.

 

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) nedávno povedal, že "má ambíciu dostať do zdravotníctva čo najviac peňazí". Financie sa do systému dajú dostať cez zvýšenú platbu za poistencov štátu. Jej aktuálna sadzba je 4,3 percenta. Podľa zdravotníckych odborárov je potrebné ju v tomto roku zvýšiť aspoň na úroveň piatich percent, aby sa ako tak vykryli náklady zdravotníckych zariadení.

 

Zariadenia pod ANS zatiaľ náklady zvládajú vykryť. Od začiatku októbra bude však podľa nich situácia otázna.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies