Ministerstvo zdravotníctva sa pripravuje na tretiu vlnu pandémie

NETKY.SK • 28 Júl 2021, 12:16 • 2 min
Ministerstvo zdravotníctva sa pripravuje na tretiu vlnu pandémie

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva SR sa priebežne pripravuje na tretiu vlnu pandémie ochorenia COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová uviedla, že nemocnice sú pripravené v prípade potreby prispôsobiť svoje kapacity pre pacientov s COVID-19, ministerstvo aktívne pracuje aj na zvýšení zaočkovanosti obyvateľstva. Očkuje sa vo vakcinačných centrách v nemocniciach, vo veľkokapacitných očkovacích centrách, vo firmách, mobilnými očkovacími tímami či v ambulanciách lekárov. Rezort pracuje aj na zintenzívnení komunikačnej kampane, v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva na zefektívnení trasovania kontaktov, sekvenácií pozitívnych vzoriek či monitoringu spodných vôd.

 

img

Ministerstvo zároveň monitoruje stav zásob liekov na COVID-19 a nastavuje opatrenia. „Zásoby lieku s obsahom monoklonálnej protilátky bamlanivimab je dostačujúci. Rezort zabezpečil dovoz 5-tisíc balení lieku bamlanivimab, aktuálne bol podaný v nemocniciach 25 pacientom,“ informovala Eliášová.

 

Prečítajte si: Pri šírení delta variantu hrozí na Slovensku trojnásobok obetí oproti druhej vlne pandémie

Pre terapiu pacientov s ochorením COVID-19 sú dostupné registrované lieky aj lieky v neregistrovanej indikácii. Aktuálne sa finalizujú procesy spoločného verejného obstarávania monoklonálnych protilátok na strane Európskej komisie a ministerstva zdravotníctva. Kombinácie liečiv bamlanivimab a etesevimab, kasirivimab a imdevimab by mohli byť pre členské štáty Európskej únie dostupné v blízkej dobe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies